Vedci z Harvardskej univerzity chcú vyklonovať mamuta

NETKY.SK • 28 September 2015, 17:00 • 2 min
Vedci z Harvardskej univerzity chcú vyklonovať mamuta

CAMBRIDGE – Obrovské mamuty vyhynuli už pred vyše 3000 rokmi, avšak opäť by sa mohli objaviť na svete.

slovakia

left justify in out

Vedci z Harvardskej univerzity oznámili, že úspešne pospájali DNA z mamuta so živými bunkami slona. Podarilo sa im obnoviť tie gény, ktoré odlišujú slona od svojho predchodcu.

Harvardský profesor genetiky George Church použil revolučnú techniku nazývanú Crispr, pomocou ktorej vytvoril špecifické úpravy DNA a tie potom vložil do kúskov genetického kódu odobratých z kostry mamuta uchovaného v arktickom permafroste. Vďaka tejto technológii by mohlo byť možné klonovať mamutov, ktorí vyhynuli pred viac ako 3.300 rokmi.

 

img


Sú tu však aj isté problémy. Kritici spochybňujú, či klonovanie mamuta stojí za potenciálne utrpenie jeho slonej matky a mláďata samotného. Podľa nich je totiž celkom možné, že slonica by nemusela vydržať 22-mesačné tehotenstvo, ktoré by ju mohlo zabiť alebo jej nejakým spôsobom ublížiť. Ďalším problémom môže byť samotné mláďa mamuta, ktoré sa môže narodiť s ľubovoľným počtom fyzických deformácií alebo by mohlo umrieť krátko po narodení.

Church však povedal, že klonovanie mamuta nie je o tom, že by sa človek hral na Boha. Návrat mamuta do ekosystému Arktídy by mohlo prospieť celej planéte, keďže Zem sa otepľuje. Church citoval štúdiu, ktorá tvrdí, že mamuty pomáhali udržiavať tudnru chladnú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona