Vedci z Brna prezentovali nové metódy diagnostiky Parkinsonovej choroby

NETKY.SK • 17 September 2015, 09:35 • 2 min
Vedci z Brna prezentovali nové metódy diagnostiky Parkinsonovej choroby

BRNO - Vedci z Laboratória analýzy ochorení mozgu VUT v Brne predstavili po šiestich rokoch výskumu nové metódy diagnostiky Parkinsonovej choroby a iných neurologických ochorení.

slovakia

left justify in out

S ich využitím môžu lekári rátať s 90-percentnou úspešnosťou pri stanovení diagnózy, ale aj štádia ochorenia od samého počiatku až po jeho ťažké podoby. Informoval o tom dnes server iDNES.cz.

 

Podľa slov vedúceho spomínaného laboratória Jiřího Mekysku je predovšetkým možnosť odhadu štádia ochorenia veľmi dôležitá, pretože aj keď ochorenie nie je vyliečiteľné, lekári sa usilujú utlmiť jeho príznaky a spomaliť jeho priebeh.

 

Vedecký tím spolupracoval s Fakultnou nemocnicou u sv. Anny, ktorá im poskytla pacientov sužovaných Parkinsonovou chorobou.

 

Nová metóda by mala diagnostiku tohto ochorenia obohatiť o väčšiu mieru objektivity, pretože jej výsledky sa prejavujú v počítačovo spracovaných číselných hodnotách a nie sú tak ovplyvnené subjektívnym pohľadom jednotlivých lekárov.

 

Istou nádejou do budúcnosti je pre niektorých z pacientov trpiacich Parkinsonovou chorobou aj elektrofyziologická terapia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies