Vedci z Británie varujú, opaľovacie krémy zvyšujú možnosť vzniku rakoviny kože

NETKY.SK • 19 August 2015, 16:00 • 2 min
Vedci z Británie varujú, opaľovacie krémy zvyšujú možnosť vzniku rakoviny kože

LONDÝN - Opaľovacie krémy môžu zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože, varujú odborníci. Štúdia zistila, že hoci krémy pomáhajú predchádzať spáleniu kože od slnka, zlyhávajú pri blokovaní škodlivého ultrafialového žiarenia, ktoré môže spôsobiť túto nebezpečnú chorobu, informoval Robin Yapp pre Daily Mail.

slovakia

left justify in out

Milovníci slnka a opaľovania majú preto falošný pocit bezpečia. Špecialista a profesor Roy Sanders priniesol neutešivú správu. Tvrdí, že jediný spôsob, ako skutočne chrániť kožu, je počas najteplejších časoch dňa zostať v tieni alebo zakrytie odevom či klobúkom.


Jeho varovanie spustilo alarm miliónom ľudí, ktorí sa zvykli vyhrievať aj pri rekordných teplotách tohtoročného leta, a chránili sa len opaľovacím krémom. Predaj opaľovacích krémov je veľmi výnosný, napríklad len vo Veľkej Británii sa na trhu s týmto tovarov otočí 146 milión libier ročne. Podľa výskumu profesora Sandersa, bude jednému zo 68 ľudí dospelej populácie diagnostikovaný malígny melanóm - najnebezpečnejšia forma rakoviny kože, ktorá sa môže prejaviť v rôznom období života. Toto číslo by malo podľa neho v priebehu rokov rásť a dosiahnuť pomer 1 ku 50.
 

Rakovinu kože môžu byť spôsobovať dva faktory. Jedným z nich je UVA, ktoré preniká kožou najhlbšie a môže potlačiť imunitný systém a poškodenie buniek. Na druhej strane je UVB, ktoré tiež poškodzuje kožné bunky. Pôsobenie opaľovacieho krému sa vzťahuje len k ochrane proti UVB žiareniu, a aj na tých najdrahších krémoch je málokedy spomenutá ochrana aj proti UVA. Odborníci verí, že UVA žiarenie môže byť väčšou príčinou malígneho melanómu, ktorý zabíja až 1600 Britov každý rok.

 

Výskumníci v centre pre plastickú chirurgiu vystavili odrezané zvyšky kože UVA žiareniu s intenzitou priameho slnečného žiarenia. Kúsky kože potreli troma široko dostupnými opaľovacími krémami v odporúčaných dávkach. Testy ukázali, že žiaden z nich nemal dostatočnú ochranu proti úniku škodlivých voľných radikálov, ktoré uvoľňujú melanóm a spôsobujú predčasné starnutie kože.

 

Prípady melanómu rastú rýchlejšie, než akýkoľvek iný typ rakoviny. Vo Veľkej Británii, vedci poukazujú na nebezpečenstvo epidémie u mladých žien. Šesťdesiat šesť percent obetí zomiera do piatich rokov. V Austrálii, sa už ľudia naučili kryť pred slnkom v najteplejších fázach dňa a aj štatistiky v danej oblasti vykazujú menšiu úmrtnosť spôsobenú touto formou rakoviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies