Vedci vyvrátili teórie o rastlinných olejoch, zdravšia je vraj masť alebo kokosový olej

NETKY.SK • 9 November 2015, 17:00 • 2 min
Vedci vyvrátili teórie o rastlinných olejoch, zdravšia je vraj masť alebo kokosový olej

BRATISLAVA - Mohlo by sa vám to zdať nepravdepodobné ale vedci zistili, že vyprážanie na masle alebo na masti je zdravšie ako vyprážanie s rastlinným olejom. Rastlinné oleje, ako je slnečnica alebo kukurica obsahujú toxické chemické látky spájané s rakovinou, srdcovými chorobami a demenciou.

slovakia

left justify in out

Olivový olej je síce lepšiou voľbou, ale odborníci odporúčajú pri vyprážaní používať radšej kokosový olej, maslo alebo masť. Pri vysokých teplotách totiž uvoľňujú výrazne menšie množstvo škodlivých látok. "Najlepšie by bolo sa vyprážanému jedlu úplne vyhnúť, ale ani ja mu bohužiaľ neviem odolať," priznal professor Martin Grootveld z Montford University. "Keď už, tak si aspoň treba vybrať olej, ktorý má nižšie hladiny týchto toxických látok."

 

Profesor Grootveld zistil, že ryba pripravovaná na kukuričnom alebo slnečnicovom oleji obsahuje až 200-krát viac toxických aldehydov, ako je bezpečné množstvo. Oleje bohaté na polynenasýtené tuky všeobecne generujú väčšie množstvo škodlivých látok, zatiaľ čo tie bohaté na mononenasýtené tuky alebo nasýtené tuky ich produkujú oveľa menej. Toto zistenie protirečí  viac než 20 rokov starému výskumu, ktorý tvrdil, že ľudia by mali konzumovať viac polynenasýtených ako nasýtených tuky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies