Vedci vyvracajú mýty vrátane neúčinnosti rúšok

NETKY.SK • 15 Október 2020, 11:34 • 2 min
Vedci vyvracajú mýty vrátane neúčinnosti rúšok

Na začiatku októbra zverejnila medzinárodná skupina renomovaných vedcov dokument, ktorý upozorňuje na dôležitosť prenosu koronavírusu vzduchom prostredníctvom aerosólov a vyvracia niektoré mýty, ktoré panujú aj v radoch odbornej verejnosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Okrem iného upozorňujú na fakt, že napriek presvedčeniu niektorých odborníkov, rúška pomáhajú chrániť práve aj pred vírusovými časticami v aerosóloch.

 

Doteraz panovala u odborníkov zhoda, že vírus sa prenáša najmä kvapôčkami, majú však dôkazy o tom, že hlavným spôsobom prenosu je aerosól, presnejšie povedané častice menšie ako kvapôčky, ktoré obsahujú vírus a ktoré môžu vo vzduchu vydržať dlhú dobu.

 

 

Skupina vedcov na čele s profesorom chémie Jose-Luis Jimenez z Coloradskej univerzity, ktorý sa viac ako dvadsať rokov na aerosóly špecializuje, preto zverejnila obsiahly dokument, v ktorom opisuje doposiaľ zistené fakty o aerosólovom prenose koronavírusu. Dokument, na ktorom sa ďalej podieľali aj virológovia, je k dispozícii a anglickom, francúzskom, nemeckom a španielskom jazyku.

 

V ňom ponúka vysvetlenie, ako sú aerosóly definované, ako vírus prenášajú a ako sa proti nákaze z aerosólov brániť. Vedci tiež vysvetľujú mýty a nepresnosti, ktoré o aerosóloch a ochrane proti nim kolujú v radoch laickej i odbornej verejnosti.

 

Prenos koronavírusu SARS-CoV-2 prebieha v zásade tromi cestami. Tou prvou je prenos dotykom, kedy sa dotýkame kontaminovanej plochy, na ktorej zostali vírusové častice.

 

Druhý je prenos kvapôčkami, teda časticami väčšími ako 100 mikrometrov vylučovanými človekom. Tretím je potom práve prenos aerosólov (niekedy tiež prenos vzduchom) - časticami naopak menšími ako 100 mikrometrov.

 

Ako veľkú úlohu pri prenose však tieto tri spôsoby hrajú? To je momentálne veľmi kontroverznou témou a predmetom dlhých diskusií, pripomínajú autori dokumentu. CDC (Americká Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb) tvrdí, že šírenie kvapôčkami je dominantný, dotykom možné, ale minoritné a šírenie aerosóly úplne minoritné. Organizácia WHO považuje kvapôčky a prenos dotykom za dominantné spôsob šírenia a aerosóly za minoritné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies