Vedci vyvinuli liek, ktorý pomôže celiatikom konzumovať lepok

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 12:38 • 2 min
Vedci vyvinuli liek, ktorý pomôže celiatikom konzumovať lepok

EDMONTON - Kanadskí vedci vyvinuli liek, ktorý pomôže ľuďom trpiacim celiakiou konzumovať potraviny obsahujúcich lepok. Práve táto látka je príčinou zdravotných ťažkostí u celiatikov. Ako uviedol Hoon Sunwoo z University of Alberta v Edmontone, na vytvorení tabletky pracoval desať rokov. Viedlo ho k tomu priateľstvo s celiatikom.

slovakia

left justify in out

Celiakia je autoimunitná choroba, ktorá sa prejavuje neznášanlivosťou na spomínaný lepok známy aj ako glutén, ktorý sa nachádza napríklad v pečive, cestovinách alebo aj pive. Nový liek obsahuje protilátky z vaječného žĺtku, ktoré lepok obalia, a tak mu umožnia prejsť tráviacim systémom bez toho, aby podráždil tenké črevo. Pacientovi stačí, aby ho užil päť minút pred konzumáciou akejkoľvek potraviny s lepkom.

 

Ako však Sunwoo upozornil, nový liek, ktorého teraz čaká klinické testovanie, chorobu nelieči. "Je to len pokus zlepšiť celiatikom kvalitu života, keď sa chcú socializovať so známymi a priateľmi," povedal vedec, pričom zároveň poznamenal, že celiatici aj s novým liekom budú musieť naďalej dodržiavať bezlepkovú diétu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona