Vedci vyvinuli konzumovateľné elektronické súčiastky

NETKY.SK • 14 September 2010, 11:07 • 2 min
Vedci vyvinuli konzumovateľné elektronické súčiastky

Vedci vyvinuli konzumovateľné elektronické súčiastky

slovakia

left justify in out

img

Vedci z Univerzity Johannesa Keplera (JKU) v Linzi vyvinuli konzumovateľné elektronické súčiastky. Z prírodných látok ako sú beta karotén, indigo, kofeín alebo glukóza vyrobili tranzistor riadený poľom, ktorý sa dá po použití zjesť, informovala dnes rakúska agentúra APA.
      Vzhľadom na čoraz kratšiu životnosť elektroniky vzniká stále väčšie množstvo odpadu. Trh si preto vyžaduje "zelenú elektroniku", myslia si fyzici Siegfried Bauer a Serdar Sariciftci. Spolu s rumunským kolegom Mihailom Irimiom-Vladuom pracovali na vývoji kompostovateľných spínacích obvodov.
      JKU sa na takomto projekte podieľala ako jedna z prvých univerzít na svete.
      Nové súčiastky by bolo možné aplikovať napríklad do implantátov, ktoré by v ľudskom tele kontrolovali procesy látkovej výmeny a po určitom čase by sa rozložili. Jednoduché senzory z biologického materiálu by mohli sledovať stupeň zrelosti ovocia počas prepravy.
      "Prvé kroky sa urobili, ale pre spomínané komerčné aplikácie treba uskutočniť ešte veľa vývojovej práce aj zo strany priemyslu", konštatoval Bauer.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona