Vedci vytvorili prasacie embryá obsahujúce aj ľudské bunky

NETKY.SK • 27 Január 2017, 10:55 • 2 min
Vedci vytvorili prasacie embryá obsahujúce aj ľudské bunky

LONDÝN - Medzinárodný tím vedcov vytvoril prasacie embryá, ktoré obsahovali 0,001 percenta ľudských buniek. Odborníci tak dokázali, že skombinovaním genetického materiálu človeka a zvierat je možné vytvoriť takzvané medzidruhové chiméry - organizmy s bunkami dvoch rôznych druhov. Táto metóda by mohla v budúcnosti pomôcť pri pestovaní ľudských orgánov v telách zvierat.

slovakia

left justify in out

Vedci najprv implantovali ľudské kmeňové bunky do prasacích embryí, ktoré následne na jeden mesiac vložili do maternice prasnice. Metóda sa zatiaľ javí ako neefektívna, keďže z celkovo 2075 embryí sa iba 186 vyvíjalo až do 28. dňa, kým experiment ukončili. V embryách, ktoré sa neprestali vyvíjať, však vedci zaznamenali, že ľudské bunky fungujú správne.

 

Do mozgového tkaniva sa ale nezačali integrovať. "Toto je prvý prípad, keď sme pozorovali ľudské bunky rásť vo veľkom zvierati. Ľudia a prasatá sa evolučne oddelili už veľmi dávno. Vývin plodu v maternici je navyše u prasiat omnoho rýchlejší ako u ľudí. Ich gravidita trvá menej než štyri mesiace. Môžete si to predstaviť ako diaľnicu, po ktorej ide jedno auto omnoho rýchlejšie než druhé, čo zvyšuje pravdepodobnosť nehody," uviedol Juan Carlos Izpisua Belmonte zo Salk Institute for Biological Studies v Kalifornii, podľa ktorého je ľudstvo ešte ďaleko od pestovania ľudských orgánov v tele zvierat.

 

Belmonte s kolegami si však myslia, že chiméry s väčším podielom ľudských tkanív by sa dali využiť na testovanie liekov, skúmanie počiatočných fáz ľudských ochorení, porozumenie najranejších fáz vývinu ľudských embryí či pochopenie rozdielov medzi orgánmi odlišných druhov. Vedci zverejnili výsledky svojho experimentu v časopise Cell.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona