Vedci vysvetlili, prečo nás komici zabávajú

NETKY.SK • 17 Január 2014, 13:12 • 2 min
Vedci vysvetlili, prečo nás komici zabávajú

LONDÝN - Neobvyklá štruktúra osobnosti môže byť tým tajomstvom, ktoré iných ľudí rozosmieva. Podľa vedcov nový výskum, o ktorom vo štvrtok informoval časopis British Journal of Psychiatry dokázal, že komici majú vysokú úroveň znakov psychotickej osobnosti.

slovakia

left justify in out

Vedci analyzovali komikov z Austrálie, Británie a Spojených štátov. Zistili, že majú výrazne vyššie štyri typy psychotických charakterových čŕt v porovnaní s pozorovanou skupinou ľudí, ktorí nemajú kreatívnu prácu. Zmienené znaky obsahujú aj tendenciu k impulzívnemu alebo protispoločenskému správaniu a tendenciu vyhýbať sa intimite.

"Tvorivé prvky potrebné k humoru sú nápadne podobné charakteristikám ľudí s psychózami - so schizofréniou aj bipolárnou poruchou," citovala agentúra Reuters vedúceho výskumu Gordona Claridgea z katedry experimentálnej psychológie Oxfordskej univerzity.

"Hoci schizofrenická psychóza môže humoru škodiť, jej ľahšia forma môže zvýšiť schopnosť človeka robiť čudné alebo neobvyklé veci alebo myslieť rozdielne," pokračoval vedec. "Manické myslenie, ktoré je bežné u ľudí s bipolárnou poruchou, môže rovnakou mierou ľuďom pomôcť kombinovať myšlienky tak, že vytvoria nové, originálne a humorné súvislosti," dodal Claridge.

Vedci skúmali osobnosti 523 komikov - 404 mužov a 119 žien - na základe online formulára, ktorý vyplnili. Zaznamenali "neobvyklé skúsenosti", ako vieru v telepatiu a paranormálne javy, kognitívnu dezorganizáciu - ťažkosti so sústredením sa na myšlienky, introvertnú anhedóniu - zníženú schopnosť spoločenského cítenia a vnímania fyzického potešenia a napokon impulzívny nonkonformizmus - tendenciu k impulzívnemu alebo protispoločenskému správaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies