Vedci vynašli vakcínu proti opičej obdobe vírusu HIV: Podarí sa nájsť aj na ľudský vírus?

NETKY.SK • 12 September 2013, 14:08 • 2 min
Vedci vynašli vakcínu proti opičej obdobe vírusu HIV: Podarí sa nájsť aj na ľudský vírus?

LONDÝN/WASHINGTON - Americkí vedci úspešne vyskúšali novú vakcínu proti opičej obdobe vírusu HIV. Oznámila to televízia BBC s odvolaním sa na štúdiu publikovanú v prestížnom časopise Nature.

slovakia

left justify in out

Členovia výskumného tímu vyskúšali očkovaciu látku proti vírusu opičej imunitnej nedostatočnosti (SIV) u 16 opíc a pozitívny účinok zaznamenali u deviatich z nich. V budúcnosti by chceli použiť podobný postup aj pri vývoji vakcíny proti ľudského vírusu HIV. "Vždy je problematické hovoriť o (úplnej) eliminácii vírusu, zakaždým môže zostať nejaká bunka obsahujúca vírus. Ale vo všeobecnosti, podľa najprísnejších kritérií... nezostal v tele týchto opíc žiaden vírus," konštatoval profesor Louis Picker z Inštitútu vakcinačnej a génovej terapie Oregonskej zdravotníckej a prírodovedeckej univerzity. 

Vedecký tím vyvinul očkovaciu látku proti agresívnej forme vírusu s označením SIVmac239, ktorý je až 100-krát zhubnejší než HIV. Infikované opice zvyčajne nežijú dlhšie než dva roky. Základom novej vakcíny je cytomegalovírus (CMV), patriaci do skupiny herpesov. Látka pri šírení v tkanivách využíva infekčnú silu CMV, ktorý po modifikácii stimuluje imunitný systém na boj proti opičej obdobe vírusu HIV. Vedci zaočkovali 16 opíc druhu makak rézus a potom ich vystavili vírusu SIV. Nákaza sa v ich organizme najskôr začala šíriť, u deviatich však imunitný systém napokon zareagoval a ochorenie zlikvidoval. Vírus sa v telách týchto opíc nenašiel ani po jeden a pol až troch rokoch. Výskumníci sa v súčasnosti snažia zistiť, či je vakcínu možné použiť aj na liečenie už nakazených opíc a neskôr vyvinúť látku vhodnú aj pre ľudí infikovaných HIV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona