Vedci vynašli nové najpresnejšie hodiny

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 17:58 • 2 min
Vedci vynašli nové najpresnejšie hodiny

LONDÝN - Vedci tvrdia, že vynašli nové, presnejšie hodiny. Ide o atómové hodiny s optickou mriežkou, na ktorých podľa francúzskych vedcov vzniká sekundová odchýlka iba každých 300 miliónov rokov.

slovakia

left justify in out

Dosiaľ čas najpresnejšie merali klasické atómové hodiny, prostredníctvom ktorých je od roku 1960 definovaná sekunda v medzinárodnej sústave jednotiek SI.

V atómových hodinách sa vystavujú vhodné látky (napríklad cézium alebo plynný amoniak) mikrovlnnému žiareniu, ktoré spôsobuje osciláciu ich atómov, respektíve molekúl. Len nedávno vedci túto technológiu vylepšili prostredníctvom optickej mriežky. "V našich hodinách používame laserové lúče, vďaka ktorým je oscilácia oveľa rýchlejšie než pri mikrovlnnom žiarení, čím delíme čas do kratších intervalov a môžeme ho merať presnejšie," povedal Jerome Lodewyck z parížskeho observatória. Lodewyck zároveň pripomenul, že okrem presnosti je dôležitá aj stabilita merania času. "Ak máte napríklad náramkové hodinky a jeden deň vám sekundu meškajú a iný deň sú zase o sekundu rýchlejšie, znamená to, že nie sú stabilné. Stále však môžu mať dobrú presnosť, ak je po milióne dní čas správny," vysvetlil. 

Meranie času je dôležité v mnohých technológiách, akými sú telekomunikácie, satelitná navigácia či akciové trhy. Výskumníci tvrdia, že atómové hodiny s optickou mriežkou môžu jedného dňa pomôcť opätovne definovať sekundu. Ich presnosť však môžu prekonať iónové hodiny, na ktorých vedci pracujú. Čas dokážu merať so sekundovou odchýlkou na každých niekoľko miliárd rokov, ale spoliehajú sa pri tom iba na jediný ión, takže ich zatiaľ vedci nepovažujú za dostatočne stabilné. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona