Vedci vymysleli mobil, ktorý nepotrebuje batériiu, energiu získava z okolia

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 16:51 • 2 min
Vedci vymysleli mobil, ktorý nepotrebuje batériiu, energiu získava z okolia

SEATTLE - Mobilný telefón bez batérie, ktorý získava energiu z okolia, zostrojili vedci v americkom Seattle. Zatiaľ však nemá displej a na iné funkcie ako volania si budeme musieť počkať.

slovakia

left justify in out

Mobil dokáže fungovať na energii z okolitých radiových vĺn a svetla. “Myslíme si, že sme vyrobili prvý fungujúci mobilný telefón, ktorý konzumuje takmer nulové množstvo energie,” povedal jeden z vedcov Shyam Gollakota. 

 

Abi mobil fungoval bez batérie, vedci zmenili od základov princíp fungovania mobilného telefónu. Narozdiel od ostatných mobilov tento zvukové signály nekonvertuje na digitálne dáta, ale vibrácie vytvorené hlasom prevádza do podoby analógového rádiového signálu. Táto technológia šetrí toľko energie, že je možné ho napájať iba pomocou rádiového a svetelného žiarenia.

 

 

Unikátny prístroj má však ešte dosť nedostatkov. Nemá displej a na volanie je nutné používať slúchadlá. Volajúci tiež musí pomocou špeciálneho tlačidla prepínať medzi vysielaním a počúvaním, tak ako je to u vysielačky. Mobil sa musí pohybovať v okolí niekoľkých metrov od stanice, ktorá vysiela jeho signál do sveta. Výzkumníci ale predpokladajú, že v budúcnosti by podobné stanice mohli byť zabudované do bežných vysielačov mobilného signálu alebo wifi smerovačov. "Ak by každý dom mal wifi router, mohol by sa telefón bez batérie používať tiež všade," uviedol šéf výskumného tímu Joshua Smith.

 

Prototyp je vyrobený z bežne dostupných komponentov a podľa tvorcov je menší ako normálny telefón. Pre ďalšiu generáciu prístrojov vynálezcovia chcú zlepšiť kvalitu mobilných telefónov a chcú tiež do mobilu namontovať displej využívajúci technológiu elektronického inkustu, ktorý spotrebuváva minimálnu energiu a používa sa pri čítačkách kníh. Radi by potom pridali kameru, ktorá sníma sama.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona