Vedci vraj prišli na to, ako zastaviť infarkt

NETKY.SK • 17 September 2019, 18:25 • 2 min
Vedci vraj prišli na to, ako zastaviť infarkt

Záchranári by mohli v budúcnosti ľahko vedieť zastaviť infarkt myokardu hneď v jeho počiatku a každých deväť minút tak niekomu zachrániť život.

slovakia

left justify in out

To všetko pomocou revolučnej novej liečby takzvanými mikrobublinami, ktoré teraz vyvinuli odborníci v Austrálii. Informoval o tom tamojší denník The Daily Telegraph s tým, že ešte sú však potrebné klinické testy u ľudí.

 

Austrálski vedci Xiaowei Wang a Karlheinz Peter z výskumného ústavu Baker Heart and Diabetes Institute v meste Melbourne vyvíjajú prelomovú liečbu - mikrobublinky, ktorá dokáže diagnostikovať aj liečiť krvné zrazeniny.

 

 

Ak uspeje v klinických štúdiách na ľuďoch, môže potenciálne zabrániť ročne 57 368 srdcovým záchvatom a každý rok tým pádom zachrániť až okolo 7813 životov, píšu austrálskej noviny.

 

Vedľajšie účinky vraj nehrozia


Mikrobubliny menšie než ľudský vlas boli testované na myšiach a v rozpustených krvných zrazeninách po dobu desiatich minút - bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

 

 

"Medikament by mohol byť podaný v sanitke, čo by mohlo zlikvidovať krvnú zrazeninu (hlavnú príčinu srdcového infarktu), než sa samotný pacient dostane do nemocnice," vyhlásil doktor Wang.

 

Cielená liečba podľa lekárov potrebuje tak malé množstvo liekov, že skutočne nemá žiadne vedľajšie účinky. "Preto by mala byť bezpečná, aj keď sa ukáže, že príslušná osoba infarkt myokardu nemá," dodal.

 

Aj ako možná prevencia

 

Liečba financovaná austrálskou nadáciou Heart Foundation by tiež mohla slúžiť ako prevencia tvorby krvných zrazenín u pasažierov počas dlhých letov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies