Vedci vo vesmíre našli stratenú hmotu

NETKY.SK • 14 Október 2017, 06:00 • 2 min
Vedci vo vesmíre našli stratenú hmotu

Dva vedecké tímy nezávisle od seba rozlúskli záhadu o chýbajúcej hmote v našom vesmíre.

slovakia

left justify in out

Dosiaľ bolo známe, že vesmír sa skladá z tzv. baryonovej hmoty, temnej hmoty a temnej energie. O všetkých týchto pojmoch vie ľudstvo stále veľmi málo, no jedným z faktom, ktoré už známe boli, je, že 50% hmoty vo vedeckých výpočtoch akosi chýba.

 

Vedci a astronómovia sa spočiatku domnievali, že všetky protóny, neutróny a elektróny, z ktorých sa skladá, sa ukrývajú v medzigalaktickom priestore. Najnovšie štúdie vesmírnej agentúry Planck telescope ukázali, že mali pravdu.

 

Zistilo sa, že „chýbajúca“ hmota je nahromadená do vlákien, ktoré sa rozpínajú naprieč galaxiami. Plyn v týchto vláknach je horúci, avšak kvôli nízkej hustote ho doteraz nebolo možné zbadať teleskopom. Spomínaný plyn po sebe zanecháva stopy na mikrovlnom pozadí, ktoré sa vedcom konečne podarilo objaviť. Mikrovlné pozadie je elektromagnetické žiarenie, ktoré prichádza z vesmíru zo všetkých smerov a je pozostatkom z obdobia krátko po veľkom tresku.

 

img

Ilustračné foto: Pixabay

 

Pozorovania však stále nie sú dostatočne presné na pozorovanie efektu individuálneho vlákna. Vedecký tím pod vedením Hidekia Tanimuru z Vesmírneho inštitútu astrofyziky vo francúzskom Orsay a druhý tím na čele s Annoi de Graaff z univerzity v Edinburghu si vybrali páry galaxií podľa toho, kde sa spájané vlákna mali objavovať a následne týmto smerom vyslali signál. Dokopy pozorovali okolo1 260 000 galaxií.

 

Ich výsledky sa zhodovali. Ukázalo sa, že vesmír medzi galaxiami je hustejší, než očakávali. Tanimurov tím zistil, že plyn je medzi galaxiami trikrát hustejší ako v bežnom priestor. Podľa výsledkov tímu Graaffovej je hustota plynu vyššia až šesťnásobne. „Problém stratenej hmoty je vyriešený,“ povedal Tanimura.

 

Uvidíme, čo prinesú nové objavy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies