Vedci varujú pred obdobím tepla, v ktorom porastú hladiny morí i teploty vzduchu

NETKY.SK • 7 August 2018, 06:49 • 2 min
Vedci varujú pred obdobím tepla, v ktorom porastú hladiny morí i teploty vzduchu

POTSDAM - Svet môže vstupovať do tzv. obdobia tepla, počas ktorého v dlhodobom horizonte stúpnu priemerné teploty ovzdušia od štyroch do piatich stupňov Celzia a hladiny morí o 10-60 metrov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novej štúdie, ktorú v pondelok zverejnil Inštitút pre výskum vplyvu klímy v nemeckom Potsdame.

 

Podľa záverov medzinárodnej skupiny vedcov obdobie tepla nemožno vylúčiť, ani pokiaľ budú krajiny dodržiavať parížsku dohodu o obmedzení klimatickej zmeny.

 

Vedci poukazujú na procesy, akými sú topenie ľadového povrchu Grónska či rozmrazovanie permafrostu. Argumentujú tým, že zhoršiť klimatickú zmenu by mohlo uvoľnenie metánu alebo iných silných skleníkových plynov. "Výskum sa musí čo najrýchlejšie zamerať na posúdenie tohto rizika," povedal Hans Joachim Schellnhuber, vedúci Inštitútu pre výskum vplyvu klímy v Potsdame a jeden zo spoluautorov citovanej štúdie.

 

Zverejnenie správy prichádza v čase extrémnych horúčav a požiarov, ktoré toto leto sužujú severnú pologuľu. Klimatická zmena podľa predpokladov vedcov zvýši výskyt extrémnych javov počasia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona