Vedci varujú: Najväčšie mesto Karáči môže o 50 rokov zatopiť more

NETKY.SK • 10 Február 2015, 14:06 • 2 min
Vedci varujú: Najväčšie mesto Karáči môže o 50 rokov zatopiť more

ISLAMABAD - Najväčšie pakistanské mesto Karáči s vyše 20 miliónmi obyvateľov sa v dôsledku klimatických zmien o 50 rokov potopí pod hladinu Arabského mora. Vyplýva to zo správy pakistanského Národného ústavu oceánografie (NIO), ktorý dnes citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Niektoré časti štvrti Malir sú už pod vodou, zatiaľ čo okresy Thatta a Badin v provincii Sindh sa do roku 2060 takisto potopia. Počas uplynulých 35 rokov voda pohltila dva kilometre pobrežia a 200.000 akrov zeme," uviedol riaditeľ NIO Ásif Inam, ktorý vyzval tamojšiu vládu, aby začala v tejto veci okamžite konať.
     

Ekonomická metropola Pakistanu Karáči leží na pobreží Arabského mora a jeho približne 23-miliónová aglomerácia patrí medzi najväčšie na svete. 
     

Pakistan susedí s vysoko industrializovanou Čínou a Indiou, pričom čelí narastajúcej hrozbe topiaceho sa snehu z himalájskych ľadovcov na severe a zvyšujúcej sa hladine mora na juhu krajiny. Nedostatočná pozornosť vlády, ako aj medzinárodného spoločenstva môže viesť ku katastrofám, varoval riaditeľ NIO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies