Existuje nádej, že snehové kalamity na cestách skončia, vedci v USA otestovali elektrický betón

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 16:00 • 2 min
Existuje nádej, že snehové kalamity na cestách skončia, vedci v USA otestovali elektrický betón

LINCOLN - Vedci z Nebraskej univerzity v USA otestovali elektrický betón, ktorý by mohol v budúcnosti zlepšiť zjazdnosť vozoviek v zimných mesiacoch.

slovakia

left justify in out

Do bežného betónu pridali trochu ocele a uhlíku a vyrobili tak vodivú zmes, ktorá by mala spôsobiť rozmrazovanie ciest. Na to, aby betónom prúdil dostatok elektriny pre roztopenie snehu, vedcom stačilo len 20 percent vodivej zmesi.

 

Táto myšlienka je stará už možno 50 rokov. V niektorých severských krajinách už dlhšie využívajú vyhrievané chodníky, pre autá však tento povrch k dispozícii stále nie je. Novinkou v tejto oblasti je to, že sa používajú rozptýlené výstuže, ktoré sú trošku inou formou, než tá, ktorá sa používa pri klasickom elektro-ohrievaní. 

 

Podľa serveru Phys.org, vedecký tím z Lincolnu pod vedením profesora Chrisa Tuana otestoval betón najskôr na priestore o veľkosti priemernej izby. Pridali do neho oceľové časti a uhlíky. Keď zistili, že sneh sa roztopí, vyskúšali jeho účinnosť na 45 metrovom moste Roca Spur Bridge, neďaleko Lincolnu, ktorý je tak prvým mostom na svete s 52 panelmi elektrického betónu. 

 

Profesor Tuan tvrdí, že elektrické vyhrievanie nie je vôbec drahou záležitosťou. Elektrina, potrebná pri trojdennej snehovej búrke stojí okolo 250 dolárov, čo je menej než nákladné auto plné posypovej soli.

 

Ak by sa vodivý betón časom začal využívať k rozmrazovaniu ciest, tak sa podľa odborníkov musia vyriešiť najmä problémy, ktoré by mohli vzniknúť pri striedaní rozdielnych povrchov. Otázka znie, ako vodičov pripraviť na to, že z odmrazeného úseku prejdú na ten, ktorý odmrazený nie je? Kým sa podobné praktické otázky nevyriešia, elektrický betón ten klasický nenahradí. Vedcov tak čaká, ešte množstvo práce.

 

Pri jednom experimente na Nebraskej univerzite profesor Tuan zistil, že betón se dá upraviť ešte iným spôsobom. Podľa serveru Phys.org vedci v laboratóriu postavili kocku z betónu, ktorá obsahovala magnetit. V miestnosti tak odstránili elektromagnetické vlny a mobilné telefóny stratili signál. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies