Vedci v Linzi objavili prevratnú metódu: Baktérie vyrobia z popola farebné kovy

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 09:26 • 2 min
Vedci v Linzi objavili prevratnú metódu: Baktérie vyrobia z popola farebné kovy

LINZ - Rakúski vedci objavili metódu, ktorá je mimoriadne ekologicky šetrná. Z popola zo spaľovní dokážu vyrobiť meď aj hliník.

slovakia

left justify in out

Táto technológia bude čoskoro pripravená na priemyselné využitie.

 

Výskumníci z Rakúskeho strediska priemyselných biotechnológii sa zaoberali myšlienkou, ako využiť druhotný odpad, ktorý vzniká spaľovaním odpadov zo skládok. Vedelo sa, že takáto škvara a popol obsahuje väčšie množstvo kovov ako samotná ruda. Problematické však bolo tento kov zo zbytkov oddeliť. V rámci projektu Zelená recyklácia kovov sa však podarilo metódu biologického lúhovania rozpracovať a výsledkom bol tento prevratný objav.

 

„Je to proces šetrný k životnému prostrediu, ktorý využíva vlastnosti baktérii Acidithiobacillus ako prírodného katalyzátora,“ uvádza expert Wolfgang Schnitzhofer. Tieto mikroorganizmy sú schopné oxidovať síru aj železo. Z pevného materiálu tak uvoľňujú rôzne kovy, ktoré je následne možné spracovať, pričom nevznikajú takmer žiadne vedľajšie produkty.

 

„Laboratórne pokusy ukázali, že baktérie vyčlenili až 90 percent cieľových materiálov, obzvlášť hliník, meď a zinok, ale tiež chróm a horčík,“ dodáva Schnitzhofer. Celý proces má minimálne nároky na energiu.

 

Momentálne sa pracuje na prispôsobení baktérii pre priemyselnú výrobu.

 

Vedci vkladajú do objavu nádej, že sa tým v dlhodobej perspektíve vyrieši problém s dovozom daných kovov do mnohých krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies