Vedci upozorňujú na narastajúci výskyt genitálnych bradavíc

NETKY.SK • 25 November 2015, 16:41 • 2 min
Vedci upozorňujú na narastajúci výskyt genitálnych bradavíc

BRATISLAVA - Gynekológovia a dermatovenerológovia varujú pred výrazným nárastom výskytu genitálnych bradavíc, sexuálne prenosného ochorenia, ktoré napáda rovnakou mierou ženy aj mužov.

slovakia

left justify in out

Výskyt tohto ochorenia, ktoré spôsobuje infekcie ľudskými papilomavírusmi (HPV), sa za uplynulé roky niekoľkonásobne zvýšil. Ide o vysoko infekčné ochorenie, ktoré množstvo pacientov podceňuje a včas nelieči, hoci je na Slovensku k dispozícii účinná ambulantná i domáca liečba.


Infekcia HPV je v súčasnosti najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou. Za život sa s ňou stretne až 80 percent ľudí. Vo väčšine prípadov sa s infekciou organizmus vyrovná, ale pokiaľ sa tak nestane, môže dôjsť k rozvoju rôznych ochorení vrátane rakoviny. "Infekcia ľudským papilomavírusom je veľmi častá a týka sa všetkých sexuálne aktívnych žien i mužov, rozhodne to nie je otázka promiskuity, ako si mnohí myslia. Nezodpovedné správanie je len jedným z celého množstva rizikových faktorov a naozaj sa nedá dopredu povedať, u koho sa infekcia HPV rozvinie do ochorenia a čí organizmus sa s ňou, naopak, vyrovná. U koho z páru bola infekcia HPV skôr sa určiť nedá - infekcia môže niekedy v priebehu pár mesiacov odznieť, inokedy v tele pretrváva roky a postupne sa rozvíja do choroby,“ uviedol Vladimír Dvořák, podpredseda Českej gynekologickej a pôrodníckej spoločnosti ČLS JEP a hovorca združenia HPV College.


Genitálne bradavice sú vôbec najčastejším HPV ochorením, výskyt ktorého v posledných rokoch výrazne narastá. Podľa údajov z Veľkej Británie, kde sa výskyt genitálnych bradavíc sleduje pomocou registrov, sa za posledné desaťročie zvýšila prevalencia genitálnych bradavíc štvornásobne. To potvrdzujú i údaje z vybraných pracovísk na Slovensku a v Českej republike, pričom niekde zaznamenali až päťnásobný nárast, a to predovšetkým medzi mladými ľuďmi. "Nárast počtu hlásených pohlavných chorôb na Slovensku je za ostatných 20 rokov takmer na dvojnásobku, u nehlásených je to potom takmer štvornásobok. V súčasnosti je pohlavnou chorobou číslo jeden jednoznačne condylomata acuminata, známa ako genitálne bradavice. Za uplynulých desať rokov vzrástol počet nakazených genitálnymi bradavicami o viac ako 70 percent,“ povedala Danka Švecová z Dermatovenerologickej kliniky LF UK a UN v Bratislave.


Narastajúci trend potvrdzuje tiež nedávna štúdia imunológa Marka Petráša, ktorá bola publikovaná v zahraničných odborných časopisoch. Cieľom tejto prierezovej štúdie bolo stanoviť prevalenciu a incidenciu genitálnych bradavíc na základe dotazníkového prieskumu medzi obyvateľmi Českej republiky a zhodnotiť ich rizikové faktory. Priemerná ročná incidencia v rokoch 1985 až 2013 dosahovala v Českej republike 2,1 prípadu na 1 000 obyvateľov vo veku 16 až 55 rokov. V rokoch 2010 až 2013 sa však ročná incidencia značne zvýšila, a to na 4,4 prípadu na 1 000 obyvateľov. Do začiatku roka 2014 malo s týmto ochorením vlastnú skúsenosť 5,5 percenta českých obyvateľov, najčastejšie vo veku 21 až 30 rokov. Najsilnejším rizikovým faktorom bol sexuálny partner s genitálnymi bradavicami. "Štúdia zároveň odhalila alarmujúci fakt, že takmer 23 percent postihnutých genitálne bradavice nerieši, pretože ich pravdepodobne nepokladajú za chorobu,“ uviedol Petráš.


Okrem sexuálnej abstinencie alebo absolútnej celoživotnej monogamie páru je jedinou účinnou prevenciou očkovanie proti HPV. Štvorvalentná vakcína chráni proti HPV typom 6 a 11, ktoré spôsobujú 99 percent výskytu genitálnych bradavíc. Vysokú ochranu vakcíny proti genitálnym bradaviciam potvrdzujú aj výsledky Petrášovej štúdie. "Očkovanie štvorvalentnou HPV vakcínou znížilo výskyt genitálnych bradavíc o 91 percent oproti neočkovaným. Taktiež, opakovaný výskyt genitálnych bradavíc bol len u jedného percenta očkovaných, zatiaľ čo u takmer 11 percent neočkovaných sa genitálne bradavice opakovali. Očkovanie tak znížilo ich opakovanie minimálne o 65 percent,“ dodal Petráš.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies