Vedci ukľudňujú: Zrážka asteroidu so Zemou je reálna, no sme v bezpečí

NETKY.SK • 12 Február 2013, 08:01 • 2 min
Vedci ukľudňujú: Zrážka asteroidu so Zemou je reálna, no sme v bezpečí

Vedci ukľudňujú: Zrážka asteroidu so Zemou je reálna, no sme v bezpečí

slovakia

left justify in out

imgZrážka asteroidu s planétou Zem nám o pár dní určite nehrozí. Tvrdia to vedeckí pracovníci z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Asteroid teda podľa nich síce 15. februára popri Zemi preletí, no naša planéta ním zasiahnutá nebude.

"Na rozdiel od nedávno medializovaných výmyslov o konci sveta, ako bol vplyv vzdialených planét, galaktického jadra a rýchleho prepólovania magnetického poľa Zeme, je hrozba zasiahnutia Zeme asteroidom reálna. A niekedy v budúcnosti k tomu dôjde a v minulosti aj došlo, ale v piatok v noci môžeme spať pokojne," hovorí zástupca riaditeľa Astronomického ústavu SAV Ján Svoreň.

Zrážka asteroidu s planétou Zem nám o pár dní určite nehrozí. Tvrdia to vedeckí pracovníci z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Asteroid teda podľa nich síce 15. februára popri Zemi preletí, no naša planéta ním zasiahnutá nebude.

Asteroid meria 45 m.

Asteroid má podľa pracovníkov SAV priemer asi 45 metrov a hmotnosť okolo 130.000 ton. Najbližšie k Zemi bude 15. februára večer o 20. hodine a 39. minúte SEČ. Vzdialenosť od stredu Zeme v čase najväčšieho priblíženia bude 34.100 km, od povrchu Zeme teda približne 27.700 km. Podľa tvrdenia SAV ide o nový rekord, zo všetkých zaznamenaných preletov asteroidov takýchto rozmerov bude k Zemi najbližšie. "Napriek tomu, že hovoríme o približných hodnotách, lebo každé meranie má svoju chybu, môžeme jednoznačne vylúčiť, že by došlo k nárazu asteroidu na zemský povrch. Neistota v určení výšky preletu je len 150 km," dodáva Svoreň s tým, že ohrozené sú len geostacionárne družice, ktoré sa pohybujú vo výškach približne 36.000 km.

 
Asteroid bude v čase najväčšieho priblíženia najlepšie pozorovateľný z Indonézie. V tom čase bude podľa SAV z územia Slovenska viditeľný len štyri oblúkové stupne nad horizontom na hranici súhvezdí Havran a Panna. Pri jasnosti 7,6 magnitúdy nebude viditeľný voľným okom, ale veľmi dobre viditeľný už malým ďalekohľadom. Svoreň tvrdí, že ho rozoznáme ako bod podobný hviezde, ktorý sa bude medzi ostatnými hviezdami znateľne hýbať – počas najväčšieho priblíženia až 0,8 oblúkového stupňa za časovú minútu. So vzďaľovaním sa od Zeme bude jeho jasnosť podľa tvrdenia SAV klesať, ale podmienky na pozorovanie zo Slovenska sa budú zlepšovať. O 21.20 h SEČ bude 30 stupňov nad obzorom pri jasnosti 7,8 magnitúdy, od 23.20 h dosiahne výšku 60 stupňov nad obzorom. Počas toho prejde veľkú dráhu po oblohe – zo súhvezdia Panny, cez Leva až do Veľkej Medvedice.

Dráha asteroidu sa blízkym preletom popri Zemi zmení. Kto ho podľa SAV neuvidí teraz, musí si počkať až do roku 2046, vtedy sa však priblíži len na vzdialenosť 1.500.000 km. "Takéto malé vesmírne teleso silno podlieha vplyvu okolitých telies. Preto jeho dráhu nemožno spoľahlivo predpovedať na veľa rokov dopredu. Zatiaľ však vieme určite, že najmenej do roku 2134 Zemi od neho žiadne nebezpečenstvo nehrozí," dodávajú vedci zo Slovenskej akadémie vied.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona