Vedci tvrdia, že vedia, čo sa skrýva za tajomným úsmevom Mony Lisy: Je to táto diagnóza!

NETKY.SK • 10 September 2018, 11:45 • 2 min
Vedci tvrdia, že vedia, čo sa skrýva za tajomným úsmevom Mony Lisy: Je to táto diagnóza!

Podľa odborníkov nie je za úsmevom Mony Lisy nič iné, ako toto ochorenie.

slovakia

left justify in out

Záhadná dáma na najslávnejšom obraze majstra Leonarda da Vinciho už desaťročia vzbudzuje pozornosť. Mona Lisa sa stala predmetom mnohých konšpirácii a domnienok kvôli svojmu výrazu. Jej úsmev „poplietol“ hlavy odborníkom, ktorí sa neprestajne snažia zistiť, čo sa za ním skrýva. Bola Mona Lisa tehotná? Bol da Vinci jej milencom? A bola to vôbec žena? Preč s týmito dohadmi. Profesor medicíny Mandeep Mahra vraj konečne zistil, v čom sa ukrýva odpoveď.

 

Mahra sa spolu so svojím tímom venoval podrobnému pozorovaniu podobizne Lisy Gherardini, manželky florentského obchodníka, a dopracoval sa k zaujímavým záverom. Pozorovanie skombinovali s historickými prameňmi, ktoré mali k dispozícii, na základe čoho vyvodili záver, že Mona Lisa trpela hypotyreózou, teda nedostatočnou aktivitou štítnej žľazy.

 

O tejto skutočnosti svedčí, jej vysoké čelo a evidentne riedke vlasy i obočie, ktoré táto diagnóza spôsobuje, taktiež opuch rúk a zväčšená uzlina na krku. Ak sa ďalej zoberie do úvahy skutočnosť, že Mona Lisa bola v čase maľovania obrazu po pôrode a neprijímala dostatok mäsa ani mliečnych produktov, podľa lekárov je to jasné. „Ak Gherardini skutočne trpela touto chorobou, tajomný úsmev môže predstavovať isté psychomotorické spomalenie a svalovú slabosť, čo spôsobilo jej mierny úsmev," vyjadril sa riaditeľ Srdcovo-vaskulárneho centra ženskej nemocnice v Bostone.

 

Treba podotknúť, že práve hypotyreóza bola v čase renesancie v Taliansku veľmi častým ochorením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies