Vedci sú nadšení: Orangutany objavili liek proti bolesti!

NETKY.SK • 18 Január 2018, 15:00 • 2 min
Vedci sú nadšení: Orangutany objavili liek proti bolesti!

Štúdia odhalila, že orangutany toho vedia oveľa viac, ako sme si mysleli. Miestami dokonca viac, než my!

slovakia

left justify in out

Na ázijskom ostrove Borneo pôsobí tím vedcov, ktorý sa dlhodobo zaoberá pozorovaním správania orangutanov. Najnovšie im tieto primáty odhalili tajomstvo, o ktorom netušili ani oni sami. Zistilo sa totiž, že inteligentné zvieratá si vyrábajú vlastnú „tinktúru“ proti bolesti a zápalu.

 

Orangutany žujú rastlinu s názvom dracaena cantleyi, z ktorej sa tak vytvára pena. Doposiaľ sa predpokladalo, že to zvieratá robia výhradne kvôli obžive, no ako sa ukázalo, požuté listy neprehĺtajú, ale natierajú si ich na boľavé končatiny, prípadne zapálené miesta na tele a nechávajú pôsobiť v priemere sedem minút. Ani samotní výskumníci nemali vedomosti o takýchto účinkoch draceny, no ukázalo sa, že zrejme aj naši ľudskí predkovia o nich vedeli.

 

Doktorka Helen Morrogh-Bernardová, odborníčka z Exeterskej univerzity sa vyjadrila, že ide doslova o senzáciu, pretože sa prvýkrát potvrdili výnimočné schopnosti  a poznatky orangutanov v oblasti samoliečby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona