Vedci stále pracujú na identifikácii vyše tisíc obetí útokov na Svetové obchodné centrum

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 16:33 • 2 min
Vedci stále pracujú na identifikácii vyše tisíc obetí útokov na Svetové obchodné centrum

NEW YORK - Do podzemného depozitára nového pamätníka obetiam z 11. septembra prevezú posledné neidentifikované zvyšky kostí ľudí, ktorí zahynuli pri teroristických útokoch na Svetové obchodné centrum (WTC) v roku 2001. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Depozitár múzea, ktoré otvoria 21. mája, sa nachádza v hĺbke 21 metrov pod zemou. Z laboratória na Manhattane tam v sobotu v tichom sprievode prinesú 7930 vákuovo uzavretých umelohmotných vrecúšok s fragmentmi kostí.
     

Pozostatky budú prístupné len pre príbuzných obetí a pre forenzných odborníkov, ktorí sa stále snažia spojiť drobné úlomky s DNA vyše 1100 ľudí, čo sa nikdy nevrátili domov a neboli identifikovaní.
     

"Náš záväzok vrátiť pozostatky rodinám je v súčasnosti rovnako veľký ako v roku 2001," povedal Mark Desire, ktorý dohliada na štvorčlenný tím, čo sa v úrade hlavného mestského patológa zaoberá prípadmi z WTO.
     

Z celkovo 2753 ľudí, ktorí boli po útokoch na WTO nahlásení ako nezvestní, nebolo pomocou DNA identifikovaných 1115 osôb, čiže 41 percent. DNA sa nepodarilo spojiť s konkrétnymi osobami ani s pomocou predmetov, ktoré poskytli príbuzní - zubné kefky, hrebene, šatstvo alebo vzorky výterov.
     

Vďaka napredujúcej technológii sa však darí získavať výsledky, ktoré ešte pred niekoľkými rokmi nebolo možné dosiahnuť. Jedinečný genetický kód dešifrovaný z úlomkov kostí je jedinou nádejou pre rodiny, čakajúce na čokoľvek konkrétne, čo by potvrdilo fakt, ktorý už vedia - že milovaný človek je mŕtvy.
     

V niektorých prípadoch sa vedci vracajú k úlomku kosti desať- i 15-krát, využívajúc novú technológiu na získanie DNA, ktorú zničil oheň, slnečné žiarenie, baktérie a dokonca aj palivo lietadla, čo sa rozlialo do veží dvojičiek. Tento rok sa podarilo identifikovať štyri ďalšie osoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies