Vedci šokujú: Dýka faraóna Tutanchamóna je mimozemská!

NETKY.SK • 3 Jún 2016, 15:50 • 2 min
Vedci šokujú: Dýka faraóna Tutanchamóna je mimozemská!

KÁHIRA - Železnú dýku, ktorú pochovali s múmiou egyptského faraóna Tutanchamóna, vyrobili z materiálu pochádzajúceho z meteoritu. Tvrdia to talianski a egyptskí vedci, ktorí zbraň podrobili neinvazívnej röntgenovej analýze.

slovakia

left justify in out

Pomocou nej sa pokúšali zistiť pôvod neskorodovanej čepele, ktorú pre vtedajšie egyptské kovotepectvo označili za unikátnu. Výsledky výskumu publikovali v magazíne Meteoritics & Planetary Science.

 

img

 

"Vysoké percento niklu naznačuje, že železo pochádza z meteoritu,“ skonštatovala vedúca výskumu Daniela Comelli z Politecnico di Milano. Na mimozemský pôvod kovu má taktiež upozorniť prítomnosť kobaltu. Odborníci v rámci výskumu preto porovnali zloženie dýky so zložením známych meteoritov v okruhu dvetisíc kilometrov okolo egyptského pobrežia Červeného mora. Zhodu našli pri vesmírnom telese, ktoré na Zem dopadlo približne 240 kilometrov západne od Alexandrie a obsahovalo podobné hodnoty spomínaného niklu a kobaltu. Vedci v štúdii tiež uviedli, že starovekí Egypťania meteorické železo používali na výrobu ozdobných a ceremoniálnych predmetov, pričom si jeho mimozemský pôvod uvedomovali približne o dvetisíc rokov skôr než západné civilizácie.

 

Spomínanú dýku s ozdobnou zlatou rukoväťou a zlatým puzdrom s motívom ľalie a vtáčích pier objavil v roku 1925 anglický archeológ Howard Carter v látkach, ktorými bol panovníkova múmia ovinutá. Faraóna z 18. dynastie starovekého Egypta mumifikovali pred viac ako 3300 rokmi. Jeho zbraň momentálne vystavujú Egyptskom múzeu v Káhire.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies