Vedci šokujú: Antikoncepcia spôsobuje slepotu!

NETKY.SK • 19 November 2013, 16:08 • 2 min
Vedci šokujú: Antikoncepcia spôsobuje slepotu!

LONDÝN – Užívate antikoncepciu dlhšie ako tri roku? Nechajte si spraviť vyšetrenie oka! Podľa amerických vedcov majú totiž ženy, ktoré dlhodobo užívajú antikoncepciu nábeh na očnú vadu, ktorá spôsobuje slepotu.

slovakia

left justify in out

Vedci z Univerzity of California v americkom meste San Francisco zistili, že ženy, ktoré užívajú antikoncepciu dlhšie ako tri roky majú dvakrát väčšiu šancu, že sa im v oku vytvorí glaukóm. Zelený zákal, ako sa glaukóm ľudovo nazýva, sa vyskytuje keď je poškodený očný nerv v dôsledku zvýšeného vnútroočného tlaku. Ak sa zelený zákal nelieči spôsobí slepotu.

Posledná vedecká štúdia ukázala, že užívanie antikoncepcia má silný vplyv na vznik zeleného zákalu. „Ženy, ktoré užívajú antikoncepciu dlhšie ako tri roky, by mali navštíviť oftalomlóga a nechať sa vyšetriť na galukóm,“ povedal Doktor Shan Lin z UC v San Franciscu.

Výzkum prebiehal v rokoch 2005 až 2008 a vedci zistili, že antikoncepcia až dvojnásobne zvyšuje šancu na vytvorenie glaukómu na oku. Je to spôsobené hlavne ženským hormónom estrogénom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona