Vedci šokovali svet: Toxíny z plastov v oceánoch ovplyvňujú správanie živočíchov!

NETKY.SK • 29 November 2018, 12:03 • 2 min
Vedci šokovali svet: Toxíny z plastov v oceánoch ovplyvňujú správanie živočíchov!

Oceány zamorené plastami nepredstavujú problém "len" z toho hľadiska, že si ich živočíchy mýlia s potravou, prípadne ich obmedzujú v pohybe. Toxíny, ktoré obsahujú, narušujú ich prirodzené správanie.

slovakia

left justify in out

Téma plastového odpadu v oceánoch v spoločnosti rezonuje čoraz viac. Ide však o problém tak globálny, že sa týka každého jedného z nás, bez ohľadu na to, v ktorej časti sveta žijeme. Drobné plastové čiastočky sa totiž nenachádzajú len v oceánoch, ale takmer vo všetkej vode, dokonca aj v tej, ktorú pijeme. Nedávne štúdie totiž potvrdili, že mikroplasty boli aj v telách bežných Stredoeurópanov.

 

Najnovšia štúdia ale potvrdila ešte alarmujúcejšiu skutočnosť. Chemikálie, ktoré sa na výrobu plastov používajú, sa uvoľňujú do morskej vody a majú vplyv na to, ako sa živočíchy správajú. Odkláňajú sa od toho, čo je pre nich prirodzené.

 

Profesor Laurent Seuront z francúzskeho Národného centra pre vedecký výskum sa venoval pozorovaniu bežného morského živočícha, slimáka brežniaka obyčajného. Chcel zaznamenať, ako tento tvor reaguje pri strete so svojím prirodzeným predátorom krabom. Štandardne by sa mal schovať do ulity. Zaujímavé však na experimente bolo práve to, že brežniak začal takto reagovať okamžite po tom, čo bol vložený do vody obsahujúcej plast.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sarah-Jeanne Royer, a post-doctoral scholar on a beach at Kamilo Point, HI. NEW Research shows several greenhouse gases are emitted as common plastics degrade in the environment. "We attribute the increased emission of greenhouse gases with time from the virgin pellets to photo-degradation of the plastic, as well as the formation of a surface layer marked with fractures, micro-cracks and pits," said lead author Sarah-Jeanne Royer, a post-doctoral scholar in the Center for Microbial Oceanography: Research and Education at the University of Hawai'i. Read the full story using the link in our bio. #plasticpollution #oceans #greenhousegases #hawaii #microplastics #oceanshealth #beach #beachcleanup #refusesingleuse

Príspevok, ktorý zdieľa Plastic Pollution Coalition (@plasticpollutes),

Vedci na základe viacerých testov skonštatovali, že chemické látky z plastov limitujú ich schopnosť vycítiť nebezpečenstvo. To by mohlo mať za následok úhyn niektorých druhov kvôli väčšej zraniteľnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We have big news. We’ve just joined a brand new coalition of 20 organizations to hold Starbucks accountable for their plastic pollution -- and change the global "to-go culture." ... Every minute the equivalent of one garbage truck full of plastic ends up in the ocean. Yet #Starbucks has no plan to reduce its tons and tons of plastic trash. It continues to serve billions of its iconic white paper cups that are extremely difficult to recycle because of the plastic lining, along with masses of single-use plastic lids, its signature green straws, and cutlery... In 2008, Starbucks said it would serve a 100% recyclable paper cup and increase reusables to 25% by 2015. To date, it hasn’t done either.... Join the hundreds of thousands of people who are already a part of this historical initiative to hold Starbucks accountable. Sign here: https://mobilize4change.org/starbucks (Link in bio as well). #StarbucksTrash #BreakFreeFromPlastic #oceans #oceanplasticpollution #plasticpollution #plasticstraws @NoPlasticStraws #plasticpollutes

Príspevok, ktorý zdieľa Plastic Pollution Coalition (@plasticpollutes),

Odborníci síce tvrdia, že na to, aby presnejšie definovali vplyv plastov na živočíchov budú potrebné ďalšie výskumy, no obávajú sa, že by situácia v rámci ekosystému mohla spôsobiť dominový efekt, čo by sa odzrkadlilo aj na obmedzení zdrojov potravín pre ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies