Vedci sa údajne dostali blízko k objavu Higgsovho bozónu

NETKY.SK • 3 Júl 2012, 20:29 • 2 min
Vedci sa údajne dostali blízko k objavu Higgsovho bozónu

Vedci sa údajne dostali blízko k objavu Higgsovho bozónu

slovakia

left justify in out

img

Americkí fyzici z Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) v pondelok oznámili, že sa dostali veľmi blízko k získaniu dôkazu o existencii Higgsovho bozónu. Ide o subatomárnu časticu, o ktorej sa škótsky fyzik Peter Higgs pred troma desaťročiami domnieval, že by mohla vysvetliť, ako sa hmota spojila a vytvorila tak vesmír so všetkým, čo v ňom existuje.

Oznámenie z Fermilabu prišlo len dva dni pred stredajším vedeckým seminárom v austrálskom Melbourne, na ktorom chcú experti z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) predstaviť svoje najnovšie výsledky, pričom viacerí predpokladajú, že oznámia priamo objavenie Higgsovho bozónu. Vedci z Fermilabu objavili náznaky dlho hľadaného Higgsovho bozónu pomocou biliónov zrážok protónov s antiprotónmi, ktoré počas viac než desiatich rokov výskumu uskutočnili v urýchľovači častíc Tevatron. Sami však priznávajú, že ich zistenia zatiaľ nie sú dostatočné na to, aby definitívne potvrdili existenciu Higgsovho bozónu. "Je to zatiaľ najlepšia odpoveď, akú máme. Údaje z Tevatronu silne naznačujú existenciu Higgsovho bozónu, ale na ich potvrdenie bude treba aj výsledky experimentov z Veľkého hadrónového urýchľovača v Európe," uviedol Rob Roser z Fermilabu.

K oznámeniu Fermilabu sa okrem iných vyjadril aj hovorca CERN-u James Gillies, ktorý povedal: "Výsledky z Tevatronu sú pekné, ale bude zaujímavé sledovať, ako sa budú doplňovať s výsledkami z CERN-u, ktoré predstavíme v stredu. Hlavným rozhodcom je príroda, takže budeme musieť byť ešte trochu trpezlivejší, kým budeme môcť s istotou povedať, že sme objavili Higgsov bozón". Tom LeCompte z Argonne National Laboratory neďaleko Chicaga, ktorý taktiež pracuje pre CERN, uviedol, že si je istý, že k objavu Higgsovho bozónu dôjde ešte tento rok. Neprezradil však, či sa tak už stalo a chcú to oznámiť práve v stredu. "2012 je ten rok. Ale nemôžem povedať, či júl je ten mesiac," vyhlásil LeCompte.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona