Vedci radia: Odhláste sa z Facebooku, budete šťastnejší

NETKY.SK • 11 November 2015, 15:16 • 2 min
Vedci radia: Odhláste sa z Facebooku, budete šťastnejší

KODAŇ - Odhlásenie sa z Facebooku môže prispieť k pocitu väčšieho šťastia. Takýto záver vyplynul z dánskej štúdie medzi užívateľmi tejto sociálnej siete.

slovakia

left justify in out

Závery sa zakladajú na týždeň trvajúcom pokuse medzi 1095 užívateľmi Facebooku, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Informoval o tom dnes riaditeľ Inštitútu pre výskum šťastia Meik Wiking.


"Jedna polovica užívateľov mala pokračovať v užívaní Facebooku tak ako zvyčajne. Druhú polovicu sme požiadali, aby sa neprihlásila na Facebook celý týždeň," vysvetlil Wiking pre tlačovú agentúru DPA.


Po týždni experti obe skupiny opäť zhodnotili, porovnali a ukázalo sa, že priemerná miera šťastia sa zvýšila u tých, ktorí si urobili prestávku v užívaní Facebooku.


Na desaťbodovej stupnici sa ich priemer zvýšil o 0,5 percentuálneho bodu - zo 7,56 na 8,12 bodu. Avšak u skupiny, ktorá pokračovala v užívaní Facebooku, sa prejavila iba nepodstatná, zanedbateľná zmena, uviedol dánsky inštitút v správe.


"Najviac ma prekvapilo zistenie, o koľko sa zlepšila spokojnosť so životom u skupiny ľudí, ktorí si urobili prestávku v užívaní Facebooku," povedal Wiking.
Skupina, ktoré nechodila na Facebook, bola tiež menej vystresovaná, bola aj rozhodnejšia a viac vnímala "prítomnosť".


Štúdiu uskutočnili koncom októbra medzi dánskymi užívateľmi Facebooku vo veku 17 až vyše 70 rokov.


"Iróniou je, že ľudí na prieskum sme získali cez Facebook," povedal so smiechom Wiking.


Približne 10-15 percent užívateľov v skupine, ktorá si dala oddych od Facebooku, priznalo, že po ukončení štúdie sa k Facebooku zasa pripojili.
Inštitút má v pláne nadviazať na túto štúdiu a zistiť, či má pokus aj dlhodobejší účinok na ľudí.


Správa inštitútu má názov Experiment s Facebookom: Ovplyvňujú sociálne médiá kvalitu nášho života?, dodala informáciu agentúra DPA.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona