Vedci prvýkrát zistili farbu planéty mimo slnečnej sústavy

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 18:39 • 2 min
Vedci prvýkrát zistili farbu planéty mimo slnečnej sústavy

NEW YORK - Astronómovia po prvý raz dokázali zistiť farbu planéty, ktorá sa nachádza mimo slnečnej sústavy, oznámila dnes americká televízia NBC.

slovakia

left justify in out

Planéta s označením HD 189733b nachádzajúca sa v súhvezdí Líšky je od Zeme vzdialená približne 63 svetelných rokov. V porovnaní s ostatnými extrasolárnymi planétami je veľmi dobre preskúmaná, keďže je známa už od roku 2005. Teraz sa však vedcom podaril priekopnícky kúsok, keď dokázali stanoviť, že má modrú farbu. "Detegovať farbu sa skutočne podarilo po prvý raz. Môžme si naozaj predstaviť, ako by planéta vyzerala, keby sme ju mohli priamo pozorovať," uviedol vo vyhlásení pre tlač Frédéric Pont, šéf výskumného tímu, ktorý má na starosti program Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu (HST).

Kobaltovo modrá farba však vôbec neznamená, že by sa na povrchu planéty nachádzala voda, ako je tomu v prípade Zeme. Špecifickú farbu pravdepodobne spôsobujú skondenzované čiastočky kremičitanov rozptýlené v jej atmosfére. Farbu exoplanéty sa podarilo stanoviť len nepriamo pomocou HST. Vedci zistili, že počas obehu telesa okolo materskej hviezdy dochádza k zmenám v jej jasnosti len v modrej časti svetelného spektra, zatiaľ čo ostatné farby zostávajú konštantné.

Planéta HD 189733b je horúcim plynným obrom, veľkosťou porovnateľným s Jupiterom. V dôsledku blízkosti k materskej hviezde teplota jej atmosféry dosahuje až 1000 stupňov Celzia. Ak by sa k planéte priblížili hypotetickí návštevníci zo Zeme, javila by sa im ako tmavo modrá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies