Vedci prišli s prelomovým nápadom: Cesta na Mars by mohla trvať iba 30 minúť!

NETKY.SK • 25 Február 2016, 16:30 • 2 min
Vedci prišli s prelomovým nápadom: Cesta na Mars by mohla trvať iba 30 minúť!

SANTA BARBARA - Vedci z NASA sa domnievajú, že vymysleli spôsob, ako teoreticky dostať ľudí na Mars len za tridsať minút.

slovakia

left justify in out

S výstredným nápadom prišli vedci pracujúci na inovačnom programe NASA, ktorý je zameraný na špeciálny pohon. Princíp spočíva v tom, že malú kozmickú loď by poháňal laser, vďaka ktorému by bola schopná dosiahnuť 26 % rýchlosti svetla za 10 minút, čo by umožnilo a výrazne urýchlilo ľudské misie na Marse.

 

"Sto kg hmoty by sme na Mars dokázali previezť v priebehu niekoľkých dní. Približne 25 svetelných rokov od Zeme, je niekoľko potenciálne obývateľných exoplanét, ktoré by sme mohli preskúmať. Cieľov je na výber pomerne veľa, no najbližšie je Alpha Centauri, ktorá je vzdialená asi štyri svetelné roky," vysvetlil Philip Lubin z Kalifornskej univerzity, pôsobiaci v oblasti experimentálnej kozmológie.

 

„Ak by sa nám tento nápad podarilo zostrojiť, boli by sme schopní sa dostať na Mars za 30 minút, a k Alpha Centauri by to bolo asi 15 rokov,“ dodal. Všetky tieto cestovné časy sú momentálne absolútne nepredstaviteľné.

 

"Táto technológia nie je science fiction. Veci sa zmenili. V súčasnosti síce neprebiehajú žiadne projektové práce, ale táto myšlienka je veľmi vzrušujúca bez ohľadu na to, ako dlho bude trvať, kým sa stane realitou,“ Lubin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies