Vedci prišli na to, ako vírus ebola blokuje imunitný systém

NETKY.SK • 14 August 2014, 08:25 • 2 min
Vedci prišli na to, ako vírus ebola blokuje imunitný systém

LONDÝN - Vedci skúmajúci smrtiaci vírus ebola oznámili, že objavili mechanizmy, ktorými blokuje a ochromuje ľudský imunitný systém.

slovakia

left justify in out

Objav by mal pomôcť pri vývoji účinného lieku a vakcíny proti vírusu, napísala v stredu agentúra Reuters. Skupina vedcov v Spojených štátoch zistila, že ebola obsahuje bielkovinu VP24, ktorá narušuje molekuly zvané interferóny - tie sú životne dôležité pre imunitný systém.

 

"Jeden z kľúčových dôvodov prečo je ebola taká smrtiaca, je to, že narúša imunitnú reakciu tela na infekciu," povedal Chris Basler z lekárskej školy Icahn v New Yorku. "Zistením spôsobu, akým VP24 toto narušenie vykonáva, naznačí nové cesty pre porážku vírusu," dodal.

 

Ebola od februára tohto roku pripravila v západnej Afrike o život už viac ako 1000 ľudí. Ochorenie bolo potvrdené alebo naň existuje podozrenie u vyše 1900 pacientov. Najviac postihnutými krajinami sú Guinea, Libéria a Sierra Leone a viacero prípadov zaznamenali už aj v Nigérii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies