Vedci pripravujú online 3D katalóg mravcov

NETKY.SK • 11 Jún 2012, 18:58 • 2 min
Vedci pripravujú online 3D katalóg mravcov

Vedci pripravujú online 3D katalóg mravcov

slovakia

left justify in out

img

Americkí vedci z Kalifornskej akadémie vied pracujú na vytvorení internetového katalógu, ktorý bude obsahovať detailné 3D zábery všetkých známych druhov mravcov. Katalóg sa bude volať Antweb a jeho primárnou úlohou bude pomáhať vedcom špecializujúcim sa na tento sociálny hmyz.

Tím pod vedením Briana Fishera už vyfotografoval približne 8000 druhov v amerických múzeách a následne sa presunul do londýnskeho Natural History Museum, kde majú v zbierkach ďalších viac než 6000 druhov. V súčasnosti je vedecky popísaných približne 15-tisíc druhov mravcov, odborníci však predpokladajú, že celkovo ich môže byť až dvakrát toľko. Fisher a jeho kolegovia fotia z každého druhu obidve pohlavia a taktiež všetky kasty - kráľovné, vojakov a robotnice. "Našim cieľom je vyfotografovať 10-tisíc jedincov za rok. Skombinovaním jednotlivých záberov potom vytvoríme detailnú snímku každého jedinca, ktorú si budete môcť v katalógu zväčšiť, aby ste videli chĺpky, oči a ostatné detaily. Pôjde o vôbec prvú databázu, v ktorej si budete môcť prehliadať snímky mravcov v 3D. Pre vedcov to bude veľmi užitočná pomôcka," uviedol Fisher s tým, že katalóg bude okrem odborníkov dostupný aj pre verejnosť. "Mnoho ľudí nevie o týchto úžasných tvoroch takmer nič. Tento projekt umožní, aby mal ktokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek prístup ku kolekciám mravcov, ktoré sú ukryté v múzeách na celom svete," dodal Fisher.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies