FOTO Vedci objavili nový odtieň modrej, vznikol omylom pri experimente

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 15:46 • 2 min
FOTO Vedci objavili nový odtieň modrej, vznikol omylom pri experimente

SALEM – Neviete čo na seba alebo ako vymaľovať dom? Možno vás inšpiruje nový odtieň modrej farby, ktorý je čerstvým objavom.

slovakia

left justify in out

Profesor vedy o materiáloch na Oregonskej univerzite Mas Subramanian už od roku 2009 robil rôzne experimenty, ktorých cieľom bolo vytvoriť nové materiály pre elektroniku. Počas týchto testov, so svojim vedeckým tímom omylom vytvorili novú farbu.

 

img

 

Podľa Mental Floss má nový odtieň modrej označenie YInMn. Nový pigment bude umelcom a výrobcom k dispozícii v priebehu tohto roka, prostredníctvom dohody s Ohio Shepherd Color Company.

 

Teraz trochu chémie: Pigment je výsledkom zahrievania zmesi čierneho oxidu mangánu a ďalších chemikálií na takmer 2000 stupňov Celzia. Ióny mangánu absorbujú červenú a zelenú farbu, a tak vzniká trvale modrá farba, ktorá nemizne v oleji či vo vode.

 

Táto farba navyše odráža veľké množstvo infračerveného svetla, a preto môže slúžiť aj ako prirodzený chladič a byť aplikovaná na strechy budov v oblastiach s vysokými teplotami.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies