Vedci pretransformovali kožné bunky na srdcové

NETKY.SK • 23 Máj 2012, 12:47 • 2 min
 Vedci pretransformovali kožné bunky na srdcové

Vedci pretransformovali kožné bunky na srdcové

slovakia

left justify in out

img

Izraelským vedcom sa ako prvým na svete podarilo pretransformovať kožné bunky pacientov s kongestívnym srdcovým zlyhaním na zdravé srdcové bunky, ktoré by sa v budúcnosti mohli použiť na liečbu tohto ochorenia.

Odborníci na čele s Liorom Gepsteinom z Technionu - Izraelského technologického inštitútu najprv odobrali kožné bunky dvom mužom vo veku 51 a 61 rokov s kongestívnym srdcovým zlyhaním a pridaním troch génov a kyseliny valproovej do ich bunkových jadier ich pretransformovali na ľudské indukované pluripotentné kmeňové bunky (hiPSC). Tieto bunky boli pritom rovnako schopné premeny na srdcové bunky ako hiPSC vytvorené z kožných buniek mladých, zdravých ľudí z kontrolnej skupiny. Vedci následne z týchto srdcových buniek vypestovali srdcové tkanivo, ktoré potom pripojili k existujúcemu srdcovému tkanivu. Počas nasledujúcich 24 až 48 hodín začali tieto tkanivá spoločne biť. Vo finálnej fáze napokon transplantovali toto tkanivo do srdca pokusných potkanov, pričom po nejakom čase sa stalo súčasťou ich srdca.

"Dokázali sme, že je možné vziať kožné bunky staršieho pacienta s rozvinutým kongestívnym srdcovým zlyhaním a spraviť z nich v laboratóriu tlčúce srdcové bunky, ktoré majú vlastnosti, akoby to boli bunky novorodenca," uviedol Gepstein s tým, že klinické testovanie tejto technológie by sa mohlo začať do desiatich rokov. "Dúfame, že ľudské indukované pluripotentné kmeňové bunky pretransformované na srdcové bunky nebude telo po transplantácii odmietať, nakoľko pochádzajú z toho istého pacienta. Či to tak však naozaj bude, treba ešte zistiť," dodal Gepstein, ktorý spolu s kolegami publikoval výsledky svojho výskumu v časopise European Heart Journal.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies