Vedci preskúmali najstaršie fosílie jašterov zachované v jantári

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 10:49 • 2 min
Vedci preskúmali najstaršie fosílie jašterov zachované v jantári

BRATISLAVA - Medzinárodný tím vedcov na čele s Juanom Dazom zo Sam Houston State University preskúmal dvanásť fosílií jašterov starých 99 miliónov rokov, ktoré sa zachovali v jantári. Ide o vôbec najstaršie známe takto dochované pozostatky jašterov.

slovakia

left justify in out

Fosílie pochádzajú z Mjanmarska a objavili ich už dávnejšie, doteraz však boli v zbierkach súkromných zberateľov, odkiaľ ich získali viaceré americké múzeá, kde ich následne mohli vedci preskúmať a určiť ich vek.

 

 

Daza spolu s kolegami na to použili digitálny röntgen s vysokým rozlíšením, vďaka čomu nemuseli jantár porušiť. Niektoré z exemplárov patria medzi gekóny či chameleóny, čiže skupiny, ktoré prežili až do súčasnosti, zatiaľ čo iné predstavujú už vyhynuté taxóny Jedna z fosílií vyzerá ako prechodná forma medzi "klasickými" jaštermi a chameleónmi.

 

"Tento 'chýbajúci článok' je približne o 80 miliónov rokov starší než druhá najstaršia fosília chameleóna a dokazuje, že vystreľovací jazyk chameleónov sa vyvinul už dávno. Ich zvláštne tvarované nohy sa však vyvinuli až neskôr," uviedol Edward Stanley z Florida Museum of Natural History, ktorý sa na výskume taktiež podieľal.

 

"Tieto fosílie nám poskytujú detaily o vonkajšej morfológii, čo je veľmi vzácny nález. V podstate môžeme vidieť, ako tieto živočíchy vyzerali, keď ešte žili. Predstavujú momentku z histórie," dodal Daza, ktorý s kolegami publikoval článok o týchto fosíliách v časopise Science Advances.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies