Vedci pravdepodobne objavili kostrové pozostatky kráľa Alfréda Veľkého

NETKY.SK • 18 Január 2014, 08:43 • 2 min
Vedci pravdepodobne objavili kostrové pozostatky kráľa Alfréda Veľkého

LONDÝN - Britským bádateľom sa možno podarilo objaviť pozostatky anglosaského kráľa Alfréda Veľkého, panovníka z 9. storočia, ktorý sa do dejín Anglicka zapísal ako jeho ochranca pred Vikingami a učiteľ tamojšieho nevzdelaného obyvateľstva. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vedci z Winchesterskej univerzity vo vyhlásení uviedli, že panvová kosť, ktorú našli v škatuli s kostrovými pozostatkami v miestnom múzeu, pravdepodobne patrí tomuto stredovekému vládcovi alebo členovi jeho najbližšej rodiny.

Nález však neponúka konečnú odpoveď na otázku, čo sa stalo s Alfrédovými pozostatkami, a to prinajmenšom preto, že bádatelia nedokážu stanoviť, či nájdená kosť patrí skutočne jemu alebo jeho synovi, kráľovi Eduardovi I. Staršiemu.

Hoci vedci zatiaľ nevykonali testy na DNA, mnohí iní odborníci tvrdia, že šance na potvrdenie súvislosti medzi kostrovým nálezom a Alfrédom Veľkým sú veľké, uzatvára agentúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies