Vedci pozorovali najnejasnejšiu galaxiu v podobe spred 13 miliárd rokov, mohla by odhaliť záhadu Temného veku

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 15:45 • 2 min
Vedci pozorovali najnejasnejšiu galaxiu v podobe spred 13 miliárd rokov, mohla by odhaliť záhadu Temného veku

BRATISLAVA - Medzinárodnému tímu vedcov sa podarilo pozorovať zatiaľ najnejasnejšiu známu galaxiu z čias raného vesmíru.

slovakia

left justify in out

Svoj objav, o ktorom napísali v magazíne Astrophysical Journal Letters, urobili s pomocou Keckových teleskopov na Havajských ostrovoch. Prostredníctvom nich videli galaxiu v podobe, ktorú mala pred 13 miliardami rokov. Vedci pri objave použili efekt nazývaný gravitačná šošovka, ktorý im umožnil pozorovať nejasný objekt vytvorený krátko po Veľkom tresku.

 

Podľa spoluautora štúdie Tommasa Treu, objav by mohol prispieť k vyriešeniu záhady, ako sa skončilo obdobie známe ako Temný vek. Ako vysvetlil, počas rozpínania sa vesmíru protóny zachytávali elektróny formujúc atómy vodíka, vďaka ktorým sa vesmír stal nepriepustným pre radiáciu. “V určitej chvíli, o niekoľko sto miliónov rokov neskôr, sa zrodili prvé hviezdy a začali produkovať ultrafialové svetlo, ktoré ionizovali vodík. Pri dostatočnom počte hviezd, mohli ionizovať všetok medzigalaktický vodík a vytvoriť vesmír, ako ho poznáme teraz,” uviedol.


Tento proces sa podľa vedcov udial pred 13 miliardami rokov, no vedecká obec doteraz nedokázala potvrdiť, či sa zaň zaslúžili iba hviezdy alebo naň vplývali aj iné faktory. “Momentálne najviac podozrievame hviezdy z galaxií, ktoré sú príliš nejasné na to, aby sme ich videli našimi teleskopmi bez gravitačnej šošovky. Naša štúdia využíva gravitačnú šošovku, aby dokázala, že také galaxie existujú a sú dôležitým krokom k tomu, aby ste túto záhadu vyriešili,” vyjadril sa Treu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies