Vedci pomocou UV svetla ukázali, ako rýchlo sa koronavírus šíri v reštauráciách

NETKY.SK • 14 Máj 2020, 14:35 • 2 min
Vedci pomocou UV svetla ukázali, ako rýchlo sa koronavírus šíri v reštauráciách

Experiment japonských vedcov ukázal, ako rýchlo sa kontaktom môže koronavírus šíriť v reštauračných zariadeniach. Video podľa odborníkov dokazuje, ako je v boji s vírusom dôležité dodržiavať hygienu, uviedla CNN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Simulácia prebehla v prostredí, ktoré by sa najlepšie dalo prirovnať k bufetu. V miestnosti sa pohybovalo desať ľudí, jeden z nich si natrel ruky látkou pripomínajúcou krém a hral úlohu nakazeného. Po jedle vedci zapli UV svetlo, aby bolo vidieť, ako rýchlo sa látka šírila. Substanciu bolo možné vidieť na jedle, riade, tanieroch aj na ostatných účinkujúcich.

 

Poukazuje na dôležitosť hygieny

"Test je ukážkou, ako efektívne sa vírusy vedia šíriť. Video tým zdôrazňuje, ako veľmi je dôležité dodržiavať správnu hygienu, a zabrániť tak vírusu v šírení," uviedol profesor John Nicholls z hongkonskej univerzity. Zároveň dodal, že experiment poukazuje iba na šírenie kontaktom.

 

Koronavírus sa aj podľa Svetovej zdravotníckej organizácie najčastejšie prenáša kontaktom, ale v menšom množstve aj vzduchom, napríklad kvapôčkami, ktoré vykašle nakazený človek.

 

Podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa koronavírusom vo svete celkovo nakazilo vyše 4,34 milióna ľudí. Počet úmrtí sa blíži k 300-tisíc. Najhoršia je situácia v Spojených štátoch, kde je 1,39 milióna potvrdených prípadov a vyše 84-tisíc obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies