Vedci pomocou lítia predĺžili život vínnych mušiek, chcú robiť aj testy na ľuďoch

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 13:35 • 2 min
Vedci pomocou lítia predĺžili život vínnych mušiek, chcú robiť aj testy na ľuďoch

BRATISLAVA - Nízke dávky lítia predĺžili život vínnych mušiek. Počas experimentu vedcov z londýnskej University College tento hmyz prežil o 16 percent dlhšie ako je u neho v priemere zvykom.

slovakia

left justify in out

Podľa autorov štúdie, ktorú publikovali v časopise Cell Reports, by mohli výsledky pokusu viesť k vývoju nových liekov predlžujúcich život či zabraňujúcich vzniku ochorení ako je Parkinsonova choroba.


Lítium sa zvyčajne používa v psychiatrii, pretože u pacientov pomáha zastaviť výkyvy nálad, no pri vysokých dávkach hrozia vážne vedľajšie účinky. Napriek tomu vedci stále nevedia, ako táto látka ovplyvňuje ľudský mozog. Počas experimentu však lítium u vínnych mušiek blokovalo chemickú zlúčeninu GSK-3.

 

"Reakcia, ktorú sme pozorovali u mušiek, je veľmi povzbudzujúca. Náš ďalší krok je zamerať sa na GSK-3 v komplexnejších živočíchoch s cieľom vyvinúť neskôr liekový režim, ktorý by sme testovali na ľuďoch," priblížila vedúca štúdie Linda Partridge.


Okrem predĺženia života však vedci pozorovali aj ďalšie pozitívne vplyvy malých dávok lítia. "Objavili sme, že nízke dávky tiež chránili pred stresom a zastavili tvorbu tuku u mušiek, ktoré boli na vysokocukrovej diéte," priblížila jedna z autoriek štúdie Ivana Bjedov. Pokus zároveň ukázal, že vysoké dávky lítia život skracovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona