Vedci podporili zachovanie jadrovej energetiky

NETKY.SK • 3 Január 2019, 20:00 • 2 min
Vedci podporili zachovanie jadrovej energetiky

BRATISLAVA - Uznávaná skupina vedcov v oblasti životného prostredia v nedávnej správe informovala o zmene smeru v súvislosti s problematikou jadrovej energie. Podporujú totiž ponechanie jadrových elektrární v prevádzke a svoje tvrdenia opierajú o viaceré dôležité fakty.

slovakia

left justify in out

Klimatické zmeny

Nová správa z Únie zainteresovaných vedcov (USC) podporila ponechanie súčasných jadrových elektrární v prevádzke. Zhodli sa na tom aj napriek obavám pokroku vo výrobe nukleárnych technológii či stále pribúdajúceho množstva rádioaktívneho odpadu, ktoré môže mať za následok aj zmena klímy.

Jadrová energia však zabezpečuje až 20 % celkovej elektrickej energie v USA. V porovnaní so zemným plynom alebo zdrojmi obnoviteľných energií je však prevádzka jadrových elektrární oveľa drahšia. Najväčším finančným problémom sú teda reaktory a to, ako zabezpečiť ich chod s menším obnosom financií.

 

img

 

Väčšia miera bezpečnosti na pracovisku

Tragédia v japonskej Fukušime (2011), alebo ukrajinský Černobyl (1986) sú typické príklady toho čo sa môže stať, pokiaľ zlyhá bezpečnosť v týchto zariadeniach. Jadrový priemysel však odpovedal sériou vhodných opatrení, ktoré majú zabrániť podobným situáciám v budúcnosti. Dodržiavanie protipožiarnych smerníc a pravidiel pre prípad zemetrasenia, berúc do úvahy riziká súvisiace so záplavami a bezpečnejšie skladovanie jadrového odpadu sú len niektoré z možných spôsobov, ako efektívne predchádzať nukleárnym haváriám po celom svete.

 

 

Bezpečnosť samotnej energie

UCS od svojho vzniku v roku 1969 slúži ako dozor v oblasti jadrovej energie. Vo svojich snahách sa sústreďuje najmä na bezpečnosť existujúcich reaktorov a na to, aby tieto zariadenia spĺňali platné bezpečnostné normy ustanovené americkou Jadrovou regulačnou komisiou (NRC). Na jednej strane je síce riziko výbuchu veľmi malé, no z histórie vidíme, aké katastrofické následky takýto výbuch môže spôsobiť. Horšie je to potom so samotnou radiáciou, ktorá kontaminuje pôdu. Aj preto sa ešte do dnešného dňa nedá v Černobyle bývať. Reaktory a zariadenia na skladovanie jadrového odpadu sa môžu stať potenciálnym terčom pre teroristické útoky. NRC je však poverená dohľadom nad komerčnými jadrovými elektrárňami v USA, no v súčasnej dobe je potrebná z jej strany väčšia aktivita. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies