Vedci po prvý raz odfotili vzácnu guerézu Bouvierovu

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 14:58 • 2 min
Vedci po prvý raz odfotili vzácnu guerézu Bouvierovu

BRATISLAVA - Dvojici primatológov sa podarilo v konžskom národnom parku Ntokou-Pikounda spraviť vôbec prvé fotografie vzácnej guerézy Bouvierovej (Piliocolobus bouvieri), o ktorej vedci predpokladali, že už vyhynula.

slovakia

left justify in out

Belgičan Lieven Devreese a Konžan Gaël Elie Gnondo Gobolo vyrazili vo februári tohto roka na expedíciu do spomínaného národného parku, kde chceli tento druh mačiakovitej opice nájsť a vyfotografovať. S pomocou miestnych obyvateľov sa im nakoniec podarilo objaviť skupinu gueréz v močiarnych pralesoch pozdĺž rieky Bokiba. "Naše fotografie sú prvými na svete a sú dôkazom, že tento druh ešte nevyhynul," uviedol Devreese. Na jednej z fotografií sa im podarilo zachytiť aj samicu s mláďaťom. 

 

Guerézu Bouvierovu popísali už v roku 1887, no až donedávna bola považovaná za poddruh guerézy Pennantovej (Piliocolobus pennantii). Vyskytuje sa iba na území Konga, pričom vedci o nej nemajú takmer žiadne bližšie informácie. Existuje iba niekoľko exponátov v múzeách, ktoré sú však viac než sto rokov staré. Posledné nepotvrdené pozorovania z prírody sa datujú ešte do 70. rokov minulého storočia. Hrozbou pre tento, ale aj iné druhy gueréz, je predovšetkým zvyšujúci sa dopyt po mäse divých zvierat, pričom tieto opice väčšinou nie sú plaché a pred ľuďmi neutekajú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies