Vedci po prvý raz natočili vzácnu hlbokomorskú rybu

NETKY.SK • 29 August 2012, 11:55 • 2 min
 Vedci po prvý raz natočili vzácnu hlbokomorskú rybu

Vedci po prvý raz natočili vzácnu hlbokomorskú rybu

slovakia

left justify in out

 

img

Americkým vedcom z Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) sa ako prvým na svete podarilo nafilmovať vzácny druh hlbokomorskej ryby patriacej do radu čertotvaré (Lophiiformes). Ryby druhu Chaunacops coloratus natočili pomocou diaľkovo ovládanej ponorky v hĺbke 3200 metrov západne od pobrežia Kalifornie.
Druh Chaunacops coloratus vedecky popísali síce už v roku 1899 na základe mŕtveho jedinca, naživo ho však zatiaľ nikto nevidel. Doteraz sa pritom myslelo, že tento druh nežije v takých hĺbkach a taktiež, že sa vyskytuje iba v južnejších oblastiach. "Nikto ani netušil, že tieto ryby žijú pri pobreží Kalifornie, respektíve, že sa vyskytujú severne od Kostariky. Podarilo sa nám zistiť niekoľko informácií o tomto druhu, ktorý žije v hĺbke 3200 metrov a ktorého zatiaľ nikto naživo nevidel. A navyše to máme zaznamenané na videu," uviedol Lonny Lundsten z MBARI. Ten spolu s kolegami okrem iného zistil, že tento druh pravdepodobne počas dospievania mení farbu. Menšie jedince sú totiž modré, zatiaľ čo dospelé jasno červené. 
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies