Vedci po prvý raz nakrútili vevericu s najväčším chvostom

NETKY.SK • 10 September 2015, 10:20 • 2 min
Vedci po prvý raz nakrútili vevericu s najväčším chvostom

BRATISLAVA - Medzinárodnému tímu vedcov sa podarilo vôbec po prvý raz nafilmovať vevericu druhu Rheithrosciurus macrotis žijúcu na ostrove Borneo, ktorá má v pomere k telu najväčší chvost spomedzi všetkých cicavcov. Ten je o 30 percent väčší než zvyšok tela.

slovakia

left justify in out

Video vzniklo v rámci výskumného projektu v Národnom parku Gunung Palung v indonézskej provincii Kalimantan Barat, kde vedci na čele s Andrewom Marshallom z University of Michigan nainštalovali 35 kamier. Už počas prvých týždňov sa im podarilo zaznamenať prítomnosť týchto veveríc, pričom ich zachytili počas hľadania potravy na zemi.

Odborníci dúfajú, že sa im podarí spraviť aj ďalšie videá, ktoré by mohli napríklad odhaliť, či tento druh používa svoj veľký huňatý chvost na prilákanie potenciálnych partnerov. Okrem toho chcú zistiť, ako dokážu rozlúsknuť veľmi tvrdé orechy stromov rodu Canarium. Miestni obyvatelia tvrdia, že tieto veverice taktiež napádajú malé pralesné jelene a sajú ich krv, vedci to však považujú za veľmi nepravdepodobné.

 


Informácie pochádzajú z webstránky news.sciencemag.org.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona