Vedci odhalili spôsob pozorovania tmavej hmoty

NETKY.SK • 21 December 2018, 16:26 • 2 min
Vedci odhalili spôsob pozorovania tmavej hmoty

BRATISLAVA – Vedci tvrdia, že našli spôsob ako spozorovať tmavú hmotu. Je to slabé svetlo z hviezd, ktoré sa vyskytuje v zhlukoch v ďalekej galaxií. Tento objav by mohol konečne priniesť odhalenie tajomstva vesmíru.

slovakia

left justify in out

Pomocou údajov z Hubbleovho vesmírneho teleskopu sa našiel spôsob ako spozorovať látku tvoriacu takmer jednu tretinu celého vesmíru. Nová technika sa opiera o slabé svetlo hviezd, ktoré podľa vedcov možno použiť na zmapovanie nepolapiteľného materiálu.

 

 

Súčasné úsilie je však veľmi závislé od zobrazovacích schopností Hublleovho teleskopu na skúmanie izolovaných hviezd, ktoré už nie sú súčasťou žiadnej galaxie. Takéto hviezdy voľne plávajú vesmírom a často sa z nich stáva temná hmota.

A čo to vlastne tá temná hmota je?

Je to hypotetická látka, o ktorej sa hovorí, že tvorí zhruba 27% vesmíru. Záhadný materiál je neviditeľný, pretože neodráža žiadne svetlo a vedci ho doposiaľ ani nemali ako pozorovať.

 

Európska vesmírna agentúra však tvrdí:

 

„Zapáľte baterku v úplne tmavej miestnosti a uvidíte len svetlo, ktoré vydáva sama baterka. To však neznamená, že miestnosť okolo vás neexistuje.“

 

„Podobne to funguje aj s tmavou hmotou. Vieme o tom, že existuje, ale nevidíme ju. Materiál sa považuje za gravitačné lepidlo, ktoré drží galaxie pohromade.Len 5% pozorovaného vesmíru pozostáva zo známych látok, ako sú atómy a subatómové častice. O inej hmote bohužiaľ zatiaľ ešte nevieme.“

 

 

Vedci zistili, že veľmi slabé svetlo týchto hviezd mapuje, ako sa tmavá hmota rozdeľuje. Nová technika je oveľa presnejšia ako akákoľvek doteraz známa metóda a môže viesť až k odhaleniu podstaty celého vesmíru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies