Vedci odhalili mapu bakteriálnych a molekulárnych kolónií na ľudskom tele

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 17:45 • 2 min
Vedci odhalili mapu bakteriálnych a molekulárnych kolónií na ľudskom tele

NEW YORK – Najväčším ľudským orgánom je koža, ktorá je zároveň aj najviac nechránenou na celom tele. Práve vďaka tomu je zložená a pokrytá približne biliónom rôznych baktérií, vírusov a chemickými molekulami, s ktorými sa dostávame do styku každý deň.

slovakia

left justify in out

Vedci preto zmapovali "chemickú topografiu" ľudskej kože, aby zistili, čo sa na nej usadzuje a žije. Rovnako ich zaujímalo aj to, ako ovplyvňujú kožné bunky rôzne baktérie, vírusy či chemické molekuly.

V ľudskom tele a rovnako aj na ňom žijú rôzne typy bakteriálnych kolónií a vedci zisťovali, ako tieto baktérie komunikujú a reagujú s rôznymi chemikáliami, ktorým sme vystavení v každodennom živote.

Aby mohli vedci vytvoriť tieto mapy bakteriálnych kolónií, požiadali muža a ženu, aby sa počas troch dní nekúpali, nepoužívali žiadne šampóny, hydratačné krémy a akúkoľvek kozmetiku (žena mohla používať deodorant). Po troch dňoch vzali vzorky zo 40 miest ľudského tela každého z nich a podrobili ich dôkladným analýzam.

Vedci však upozornili na dôležitý fakt, že tomuto skúmaniu sa podrobili len dve osoby, takže je vysoko pravdepodobné, že medzi ľudmi prevláda obrovská bakteriálna a chemická rôznorodosť. Jedným zo zaujímavých výsledkov tohto výskumu je skutočnosť, že kozmetické výrobky ako mydlo či šampón, zanechávajú na pokožke zvyšky chemických látok, ktoré sa tam udržia niekoľko dní, týždňov alebo ešte dlhšie.

Na týchto obrázkoch je vidieť bakteriálnu a chemickú rozmanitosť pokožky oboch subjektov. Červené miesta znamenajú najvyššiu koncetráciu rôznych druhov baktérií a chemikálií, modrá naopak najnižšiu.

 

img

Čo to teda pre nás znamená?

Tieto obrázky nám pomáhajú pochopiť ako chemické látky, ktorým sme denne vystavovaní (najmä tie kozmetické), ovplyvňujú komunity baktérií na ľudskej koži a ako tento komplexný ekosystém vplýva na ľudské zdravie či choroby.

Výsledky výskumu nám pomôžu sledovať, či sa určité baktérie objavujú na určitých častiach tela v závislosti od chemikálií, ktoré používame. Rovnako budeme schopní vybudovať databázu, ktorá nám ukáže, či sú niektoré bakteriálne a molekulárne komunity zároveň aj príznakmi rôznych ochorení.

V kriminálnych laboratóriách sa už skúma možnosť, či každý človek nemá jedinečnú bakteriálnu a molekulárnu rôznorodosť, rovnako ako odtlačky prstov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona