Vedci odhalili geniálne psy. Sú múdrejšie, ako sme si mysleli!

NETKY.SK • 10 Október 2021, 13:00 • 2 min
Vedci odhalili geniálne psy. Sú múdrejšie, ako sme si mysleli!

BRATISLAVA - Je bežné, že psy vedia reagovať na povely ako sadni, ľahni a podobne. Maďarskí vedci však zistili, že štvornohí miláčikovia vedia byť oveľa šikovnejší a ľudskej reči rozumejú viac, ako sme sa domnievali. Výskum zverejnili v žurnále Royal Society Open Science.

slovakia

left justify in out

Počas dvojročnej štúdie našli šesť geniálnych psov,  ako ich nazvali. Zistili, že tieto zvieratá si dokázali zapamätať názvy svojich bežných hračiek. Skupinu vyvolených tvorili Max z Maďarska, Gaia z Brazílie, Nalani z Holandska, Squall z USA, Whisky z Nórska a Rico zo Španielska.

 

img

 

Autori štúdie uviedli, že niektoré psy si zapamätali názvy 28 hračiek, iné viac ako 100. Následne ich zaradili do série livestreamových experimentov Genius Dog Challenge. „Tieto talentované psy sa dokážu naučiť mená ich hračiek pozoruhodnou rýchlosťou,“ uviedla vedúca tímu Claudia Fugazza z Eötvös Loránd University v Budapešti. 

 

Prečítajte si tiež: Vedci naučili kravy močiť do toalety. Majú s nimi veľké plány!

 

„V našej predchádzajúcej štúdii sme zistili, že sa dokážu naučiť mená hračiek po tom, ako ich počuli len štyri razy. Nestačilo to však na to, aby si ich zapamätali na dlhšie,“ prezradila. Majiteľom psov následne povedali, aby ich každý týždeň postupne naučili názvy 6 a potom 12 nových hračiek. „Ukázalo sa, že pre tieto talentované psy to nebol žiadny problém. Veľmi jednoducho sa naučili 11 alebo 12 hračiek,“ uviedla Shany Dror z rovnakej univerzity.

 

Táto rýchlosť učenia je porovnateľná s malými deťmi okolo 18. mesiaca života. Psy si dokonca pamätali mená hračiek aj o mesiac či dva neskôr.

 

img

 

Všetkých 6 geniálnych psov boli borderské kólie. Pastierske plemeno pôvodne chovali na stráženie oviec. I keď vo výskume vynikali, nájdu sa psy aj z iných plemien, ktoré majú rovnaké zdatnosti. Patria sem napríklad nemecký ovčiak, pekinský palácový psík, severoamerický pastiersky pes a tiež jedince zo zmiešaných plemien. Dobré výsledky dosahoval aj yorkšírsky teriér.

 

Možno vás zaujme: To je nápad! Japonci riešia problém s medveďmi pomocou rock'n'rollu

 

„Psy sú dobrým modelom na štúdium ľudského správania, keďže sa vyvíjajú v ľudskom prostredí. S týmito talentovanými psami máme jedinečnú možnosť skúmať, ako iné druhy vnímajú ľudskú reč a ako učenie sa slovám ovplyvňuje spôsob, akým premýšľame o svete,“ vyjadril sa profesor Ádám Miklósi z univerzity v Budapešti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona