Vedci odhadli vlastnosti hypotetickej deviatej planéty

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 10:34 • 2 min
Vedci odhadli vlastnosti hypotetickej deviatej planéty

BERN - Švajčiarski astrofyzici Esther Linder a Christoph Mordasini z Bernskej univerzity pomocou počítačových simulácií vypočítali horné a dolné limity fyzikálnych vlastnostní hypotetickej deviatej planéty, ktorá by sa mohla nachádzať ďaleko za Plutom.

slovakia

left justify in out

S teóriou o masívnej deviatej planéte Slnečnej sústavy prišli v januári americkí astronómovia Mike Brown a Konstantin Batygin z California Institute of Technology. Tí analyzovali pohyb objektov v Kuiperovom páse, ktorého súčasťou je aj Pluto. Všimli si, že viaceré z týchto objektov, vrátane dvoch väčších - 90377 Sedna a 2012 VP113, sa pohybujú rovnakým smerom. Najlepším vysvetlením tohto usporiadania je podľa nich práve prítomnosť masívnej planéty, ktorej gravitácia ovplyvňuje pohyb objektov v Kuiperovom páse. Následne preto vytvorili matematický model, podľa ktorého by musela byť táto planéta približne desaťkrát väčšia než Zem.

 

Linder a Mordasini vo svojej práci vypočítali, že Planéta 9 by mohla byť menšou verziou Uránu alebo Neptúnu, čiže chladná, plynná planéta tvorená vodíkom a héliom. Ak by bola desaťnásobne hmotnejšia než Zem, ako predpokladajú Brown a Batygin, tak by mala priemer 7,5-násobne väčší než Zem. Teplotu na jej povrchu odhadli švajčiarski vedci na mínus 226 stupňov Celzia. Od Slnka by mala byť vzdialená 700-krát ďalej než Zem, a preto odráža iba veľmi málo svetla. Väčšinu jej žiarenia by tak malo tvoriť teplo z jej jadra, z čoho vyplýva, že by ju mohli objaviť skôr infračervené teleskopy. Linder a Mordasini si rovnako ako kolegovia z California Institute of Technology myslia, že Planéta 9 vznikla z toho istého disku prachu a plynu ako aj zvyšok Slnečnej sústavy. Alexander Mustill z Lunds universitet však prišiel s teóriou, že môže ísť o exoplanétu, ktorá vznikla v inej solárnej sústave, no neskôr ju Slnko svojou gravitáciou stiahlo k sebe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies