Vedci objavili žabu, ktorá dokáže meniť textúru pokožky

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 11:37 • 2 min
Vedci objavili žabu, ktorá dokáže meniť textúru pokožky

BRATISLAVA - Tím amerických a ekvádorských biológov popísal nový druh žaby, ktorá dokáže v priebehu niekoľkých minút zmeniť textúru pokožky z úplne hladkej na ostnatú a naopak. Ide o vôbec prvého známeho stavovca s takouto schopnosťou, ktorú využíva na splynutie s okolitým prostredím.

slovakia

left justify in out

Žabu, ktorá dostala vedecké pomenovanie Pristimantis mutabilis, po prvý raz objavili ešte v júli 2009 v rezervácii Las Gralarias v horskom dažďovom pralese na severe Ekvádoru doktorandka Katherine Krynak z Case Western Reserve University a jej manžel Tim Krynak z Cleveland Metroparks. Keďže ju predtým ešte nikdy nevideli, odchytili ju s tým, že ju neskôr preskúmajú. Pre jej ostnatú pokožku jej dali prezývku punk rocker. Keď ju však chcela Katherine na druhý deň bližšie preskúmať, prekvapilo ju, že žaba má hladkú pokožku. Napadlo jej preto, že asi omylom vzala nesprávnu žabu. "Dala som ju preto späť do misky a pridala trochu machu. A zrazu sa ostne znova objavili. Nechceli sme veriť vlastným očiam. Položili sme ju preto na hladký biely povrch a pokožka bola znova hladká," uviedla Katherine Krynak, ktorá následne s manželom a ďalšími vedcami žabu podrobne preskúmali a popísali ako nový druh. Zistili pritom, že žaba, ktorá dorastá do dĺžky iba 2,3 centimetra, dokáže zmeniť textúru pokožky už počas troch minút. "Ostne a sfarbenie jej pomáhajú splynúť s porastami machov, takže je ju ťažko zbadať. Či jej však táto textúra naozaj pomáha vyhnúť sa predátorom, musíme ešte zistiť," vysvetlila Krynak.

 

Krynakovci s kolegami následne zistili, že rovnakú schopnosť má aj iný druh ekvádorskej žaby - Pristimantis sobetes, ktorý popísali už v roku 1980. Toto zistenie má podľa nich veľký vplyv na identifikáciu jednotlivých druhov. "Objav druhov schopných meniť textúru pokožky predstavuje výzvu pre taxonómov a biológov pracujúcich v teréne, ktorí používajú textúru pokožky a prítomnosť či neprítomnosť tuberkúl ako dôležité znaky pri identifikácii druhov," uviedli vedci vo svojej štúdii publikovanej v časopise Zoological Journal of the Linnean Society. Ich ďalším krokom bude preto určiť, koľko ďalších druhov žiab má túto schopnosť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies