Vedci objavili v zátoke v Patagónii vyše 300 uhynutých veľrýb

NETKY.SK • 2 December 2015, 11:05 • 2 min
Vedci objavili v zátoke v Patagónii vyše 300 uhynutých veľrýb

SANTIAGO - Viac ako 300 uhynutých veľrýb bolo objavených na pláži v izolovanej a ťažko prístupnej zátoke v oblasti Patagónie na juhu Chile. Vedci dnes oznámili, že by mohlo ísť o najväčší doteraz zaznamenaný hromadný úhyn veľrýb.

slovakia

left justify in out

"Bolo to ako dívať sa na apokalypsu. Nikdy som nevidela nič podobné," uviedla dnes Vreni Häussermannová, riaditeľka vedeckého centra Huinay a účastníčka expedície, ktorá uhynuté veľryby v júni tohto roku spolu s kolegami objavila počas prieskumného letu nad pobrežím Patagónie medzi zálivom Golfo de Penas a mestom Puerto Natales.

 

Cieľom expedície bolo pôvodne preskúmať výskyt vráskavca severného, ktorému hrozí vyhynutie, pretože v minulosti bol vyhľadávaným lovným zvieraťom. V apríli tohto roku bolo v Patagónii nájdených približne 20 uhynutých veľrýb tohto chráneného druhu.

 

Häussermannová v rozhovore pre agentúru AP uviedla, že vedci napočítali 337 uhynutých veľrýb - z časti z nich zostala už len kostra. Pri určovaní počtu uhynutých zvierat si pomáhali aj leteckými snímkami a zábermi družíc. Vedkyňa uviedla, že jej tím sa ešte nedostal do iných početných oblastí, kde pravdepodobne tiež došlo k úhynu veľrýb.

 

Pravdepodobné príčiny hromadného úhynu veľrýb v Patagónii vedci vysvetlia v článkoch, ktoré vydajú vo vedeckých aj populárno-vedeckých časopisoch. Už teraz zdôraznili, že ani na jednom z tiel neboli poranenia, takže vedci vylúčili ľudské zavinenie a prikláňajú sa k hypotéze, že úhyn spôsobilo premnoženie morských rias alebo vírus.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies