Vedci objavili v Utahu dva nové druhy dinosaurov s rohami

NETKY.SK • 23 September 2010, 11:00 • 2 min
Vedci objavili v Utahu dva nové druhy dinosaurov s rohami

Vedci objavili v Utahu dva nové druhy dinosaurov s rohami

slovakia

left justify in out

img

Americkí vedci objavili v púšti na juhu Utahu dva nové druhy bylinožravých dinosaurov, príbuzných s dinosaurmi rodu Triceratops.
      Jeden z novoobjavených druhov - Kosmoceratops richardsoni - mal na veľkej hlave až 15 rohov. Je považovaný za dinosaura s najväčšou takouto "ozdobou", aký je doteraz známy.
      Druhý dinosaurus, nazvaný Utahceratops gettyi, bol väčší a mal päť rohov. Vedci objav publikovali v stredu v internetovom vedeckom časopise PLoS ONE.
      "Nestane sa každý deň, aby ste našli dva dinosaury veľkosti nosorožca, ktoré sa odlišujú od všetkých ostatných dinosaurov nájdených v Severnej Amerike," povedal Mark Loewen, paleontológ prírodovedeckého múzea v Utahu.
      Podľa jeho slov sa každý rok nájdu nové poznatky o dinosauroch, osobitne v Utahu. Hoci by si človek myslel, že vedci už o týchto živočíchoch, obývajúcich v šerách dávnoveku západnú časť Severnej Ameriky, vedia všetko, čo sa dá vedieť.
      "Rohy sa skutočne zrejme vyvinuli v 'puberte', s najväčšou pravdepodobnosťou to boli signály na rozpoznanie partnera pre párenie, súperenie medzi samcami, alebo niečo podobné," povedal Loewen s tým, že išlo o znaky pohlavného charakteru.
      Objav ukázal, že dinosaury s rohami, ktoré žili na tom istom kontinente pred 76 miliónmi rokov, sa vyvíjali odlišne. Iné dinosaury s rohami, Laramidia, žili v oblasti, ktoré je teraz v Kanade.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona